Geografie, întrebare adresată de gangaldenisa, 9 ani în urmă

importanta apei  in turism si in viata omului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bordigeorgiana
3
Pai fara apa am muri dupa cateva zile ,iar in turims e buna pentru tot acel motiv .
 APA=VIATA
Răspuns de danieldany2010
6
Omul a folosit apa in diferite scopuri, inca din cele mai vechi timpuri. La inceput a folosit apa izvoarelor, a paraielor, a raurilor; cu timpul a folosit apele pentru transport, mergaind initial in sensul curentilor, apoi a invatat sa calatoreasca si impotriva curentului si sa pluteasca pe apa lacurilor, a marilor si a oceanelor. Cu luntrii si plute primitive vechile popoare, cum ar fi polinezienii au impanzit toate arhipelagurile Pacificului.
Apa i-a dat omului si resurse de trai: alge, pesti, mamifere acvatice, unele saruri minerale, pescuitul fiind una dintre primele indeletniciri ale omului. Si astazi mai sunt popoare care au ca baza a hranei de toate zilele resursele oceanice, si mai ales, pestele; de exemplu, japonezii care sunt cu predilectie ihtiofagi (mancatori de peste), ca si populatiile din jurul regiunilor circumpolare.
Omul a folosit forta motrica a raurilor, construind la inceput instalatii primitive (mori, joagare,pive), pentru ca pe masura dezvoltarii societatii umane si a tehnologiilor, sa se ajunga in zilele noastre la hidrocentrale moderne care sa furnizeze energie in valoare de milioane de kilowati putere.
Unele lacuri de pe suprafata Pamantului folosesc, fie pentru transport, pescuit, sau extractia unor saruri, fie in scop turistic, pentru vilegiatura Altele sunt folosite pentru alimentarea cu apa a localitatilor; cele cu apa sarata, de obicei au proprietati curative, fiind folosite in scopuri terapeutice( cum ar fi, de exemplu la noi in tara, lacurile Techirghiol, Amara, Sovata, Ocna-Sibiului). Lacurile glaciare sunt folosite in scopuri turistice.
Zonele mlastinoase desi, in general au o influenta negativa in viata omului, au importanta stiintifica ,deoarece unele dintre ele, pot conserva relicte de flora si fauna si pot avea si o importanta economica, fiind folosite pentru amenajarea de orezarii sau pentru extractia de turba. De multe ori, insa ,ele stanjenesc culturile, caile de comunicatie, centrele populate si pot constitui focare de infectie, si mai ales de raspandire a malariei, datorita tantarilor anofeli. Dar, in tarile civilizate mari astfel de suprafete mlastinoase au fost asanate, Olanda fiind una din tarile care au recuperat suprafete foarte mari de uscat, pe aceasta cale; si la noi in tara, mai ales intre anii '50-'60 zone intinse din Delta Dunarii au fost desecate in scop agricol; nu se stie inca, daca pe termen lung efectul produs de modificarile acestor ecosisteme naturale,este benefic sau nu.
Din contra, in regiunile de stepa, unde apele de suprafata lipsesc omul a construit putul, care asigura, in cele mai multe cazuri, o apa de calitate, curata si filtrata. La noi in tara, astfel de situatii se intalnesc in partea de sud si de est a tarii, unde nivelul freatic se gaseste la adancimi de pana la 30-40 de metri.
Importanta apei devine si mai mare in deserturi, unde aceasta este foarte pretioasa, scumpa, si se foloseste pana la ultima picatura. Exista state, cum ar fi Kuweitul care importa apa la schimb cu petrol. In pustiu, singurele posibilitati de alimentare naturala cu apa sunt izvoarele si fantanile din oaze, care alcatuiesc punctul central al vietii, desi, apa este adeseori calda si noroioasa.
Ca influente negative ale apei se pot aminti inundatiile,unele dintre ele foarte grave avand drept consecinte pierderea de vieti omenesti, distrugerea gospodariilor, a podurilor a instalatiior electrice si producand in anumite state , unde frecvente lor este mai mare, adevarate pagube nationale. De aceea multe fluvii si rauri din lume au fost indiguite si amenajate petru a rezista in astfel de situatii( de ex. in China, Rusia, dar si in bazinele Amazonului, fluviilor Congo, Missisippi, Nil, Tigru, Eufrat si chiar al Dunarii).
Pentru viata economica este importanta si zapada, deoarece prin topirea ei se inmagazineaza in sol mari cantitati de apa , favorizand agricultura regiunilor de stepa; tot zapada protejeaza culturile de toamna impotriva inghetului. SPER SA TE AJUTE

Alte întrebări interesante