Importanta ecosistemului al fluviului Dunarea
Răspunsuri la întrebare
Delta Dunarii, situata intre Dunare si partea de vest a Marii Negre, reprezinta un ecosistem divers, unic nu doar in Europa, atat acvatic cat si terestru, ocupand 2,5% din suprafata tarii si formandu-se intre cele 3 brate ale sale: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. Aceasta are o importanta semnificativa pentru tara noastra deoarece adaposteste o multime de specii rare de animale si de plante, reprezentand totodata cea mai instinsa si compacta suprafata ocupata cu stuf si campuri imense de plaur, cca 78% din intinderea totala, fiind inalt si gros.
La baza ecosistemului acvatic sta lantul trofic ce are la randul lui la baza ficoplanctonul, care cuprinde numeroase alge albastre, verzi sau brune si zooplactonul care reprezinta hrana nevertebratelor, molustelor(scoici, melci, stridii, o mare varietate de viermi etc.), adica a organismelor care vietuiesc in mal si pe fundul apei.
O multime de tipuri de ecosisteme isi gasesc lacasul in Delta Dunarii, in numar de 32, cele mai importante fiind ecosistemul apelor curgatoare(canale, garle, brate), ecosistemul apelor stagnate(canale impotmolite, lacuri) si ecosistemul suprafetelor mlastinoase si inudabile(stufariilor si plaurului). De asemenea este si o combinatie de ecosisteme si ecotonuri naturale si artificiale, cum ar fi de apa potabila, apa de mare, ecotonuri terestre, mlastini, zone usor inundate, diguri etc.