Istorie, întrebare adresată de lihetoana, 9 ani în urmă

imputeti trimite lectiile aceste revolutia franceza si revolutia americi


biloniera: esti in clasa a 6 a

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biloniera
4
                                           Revolutia franceza
Societatea franceza era organizata pe cele trei stari :
starea 1-clerul
starea2-nobilimea
starea3-celelalte categorii sociale.
Primele doua stari erau cele doua stari privilegiate care stateau in calea dezvoltari frantei.
Societatea franceza indemnata de ideile iluminismului a declansat revolutia.
In sec al18-lea Franta intra intr-o criza economica(seceta,obligatiile taranimi,opozitia burgheziei in introduceri tehnice,cresterea preturilor).
Regele Ludovic al16-lea convoaca adunarea starilor generale.
2.Declansarea revolutiaei.
-deputatii starii a3-a se organizeaza in Adunarea Nationala Constituanta.
-daramarea fortaretei Bastiliei-14 iulie 1789.
ACN a continuat procesul de modernizare si a elaborat constitutia din 1791 pe baza declaratiei drepturilor omului si ale cetateanului care promoveaza separarea puterilor in stat.Principiile revolutiei Franceze au fost: libertatea,egalitatea,fraternitatea.
Au aparut partide noi: partidul girondinilor
                                      partidul iacobinilor
3.Proclamarea republici. 
Deoarece regele Ludovic al16-lea nu dorea sa renunte la puterea apsoluta populatia sa rasculat iar regele era condamnat si ecxecutat prin ghilotinare. 
                                                 
                                            Revolutia americana
Intre 1607 si 1733,englezii au infiintat pe coasta de est a americi de nord 13 colonii in care traiau peste 2.0000 de imigranti din insulele britanice.Acestia erau englezi persecutati politic sau care doreau o viata mai buna.
Anglia a impus coloniilor un comert strict.Colonisti recunosteau autoritatea regelui angliei dar se conduceau ei singuri si nu aveau dreptul de a avea reprezentanti in parlamentul Londrei. Deoarece Anglia dorea un control apsolut asupra colonistilor,acestia declanseaza revolutia burgheza americana care a fost de fapt un razboi de eliberare.
Guvernul regal a impus marirea impozitelor in colonii astfel sa rupt legatura dintre colonisti si metropola. Un prim pas a fost "Partida de ceai de la Boston".(1770). In 1775 colonisti declanseaza razboiul de independenta. La 4 iulie 1776 a fost adoptata declaratia de independenta a SUA. In ajutorul colonistilor au sarit  Franta,Spania,Olanda si astfel ca in 1781 in urma bataliei de la Iorktawm armata engleza capituleaza. Doi ani mai tarziu Anglia recunoaste independenta SUA in urma tratatului de la Versailles. In 1787 a fost adoptata Constitutia SUA,sa creat un stat federal iar George Washington a fost ales primul presedinte. Constitutia SUA a fost elaborata de Conventia constitutionala de la Philadelphia din 1787. Conform acesteia, Statele Unite ale Americii deveneau o republica federativa. Guvernului central ii reveneau  atributii in stabilirea politicii externe, in aparare,in relatiile dintre statele componente etc. In constitutie era stimulat principiul separarii puterilor in stat.                                                    









Alte întrebări interesante