Limba română, întrebare adresată de anamaria93211, 8 ani în urmă

In acest moment ,protagonistul nuvelei s-ar părea a fi popa Iancu din Podeni. Enumeră toate informatiile despre preot​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AdrianaZ
2

Popa Iancu din Podeni, văduv și bogat, căpetenia unei bande de tâlhari, locuia împreună cu mama sa. Își cumpărase două moșii, multe vite, oi și cai de rasă, construise un han și o casă de piatră.

Într-o noapte, când mama sa era la târg împreună cu argații, popa Iancu își înscenează un jaf, fiind găsit a doua zi „legat butuc, cu mușchii curmați de strânsura frânghiilor, cu călușu-n gură“ și plângându-se că l-au schingiuit și „i-au luat o groază de bani“.

După un alt jaf asupra unui arendaș, tâlharii sunt prinși, iar Popa Iancu îi destăinuie fratelui său, Stavrache, care avea un han și era un om "cu dare de mână", că el era „capul bandei de tâlhari“, că își înscenase jaful „ca să adoarmă bănuielile“, iar acum regreta, scuzându-se că „dracu-l împinsese“.

Frica lui este că tâlharii prinși, îl vor demasca și pe el, de aceea venise disperat la fratele lui mai mare, ca să-i ceară un sfat.

Stavrache, îl sfătuieşte să se înroleze voluntar în armată şi să plece pe frontul din Balcani, pentru a i se pierde urma. Popa Iancu urmează sfatul fratelui său iar averea sa îi rămâne lui Stavrache.

Într-o scrisoare trimisă de Iancu, Stavrache află că acesta fusese numit sergent și decorat cu „Virtutea militară“.

După un timp, Stavrache primește altă scrisoare prin care i se aduce la cunoștință că moartea fratelui său, „sublocotenentul Georgescu, voluntar înaintat din grad în grad în timp de campanie“, răpus „de trei gloanțe inamice primite în pântece“.

De aici, Stavrache începe să fie obsedat de revenirea fratelui.

→ Astea sunt toate informațiile despre Popa Iancu din Podeni, dar și câteva despre fratele său, Stravrache, care este de fapt, protagonistul operei "În vreme de război" de Ion Luca Caragiale.

Bine de știut!

Această nuvelă este creaţie realist-psihologică, având şi puternice accente naturaliste.

Nuvela "În vreme de război" are un singur plan narativ, care se referă la analiza psihologică a personajului principal. Stavrache, fratele lui Popa Iancu, suferă o prăbuşire interioară rapidă, de la obsesie Ia nebunie şi lăcomia nestăpânită de îmbogăţire.


stefjshfodjejdjdx: Mersi mult ❤️❤️❤️❤️
Alte întrebări interesante