În adaptarea cognitivă, un rol hotărâtor îl are gândirea, care antrenează întregul psihic, factorii esenţiali find opera ţiile de analiză şi sinteză, memoria, dar și posibilitățile de a imagina soluţii la probleme noi, Pornind de la textul dat, răspundeţi următoarelor cerinte: 1, Precizaţi înţelesul a două dintre procesele psihice la care face referire textul, 2, Prezentaţi, în aproximativ zece rânduri,o modalitate prin care limbajul este implicat în desfăşurarea unuia dintre procesele psihice la care se referă textul dat, 3, Explicati modul specific în care interacţionează procesele psihice identificate în text şi precizate la punctul 1., menţionând totodată şi categoria sau sistemul în care se încadrează fiecare, 4. Construiti un exemplu prin care să evidentiați rolul gândirii în adaptarea conduitei practice la o situatie nouč. 5. Argumentaţi, în aproximativ zece rânduri, faptul că memorarea logică este superioară, din punct de vedere al eficienței, memorării mecanice,
Mă puteți ajuta va roggg nu mă pricep la psihologie!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1)gândirea=forma cea mai înaltă a mintii umane, ce reflectă realitatea trecută și prezenta
analiză =este procesul de descoperire si interpretare al datelor
2) Memoria și limbajul sunt în strânsă legătură, deoarece cuvintele ne rămân întipărite în minte.
Memoria noastră este constituită de cuvinte. Tot ce ne înconjoară este reprezentat de cuvinte.
Dacă ni s-a spus ceva neplăcut, cu un limbaj nepotrivit, ne vom aduce aminte de acea întâmplare neplăcută.
În schimb, dacă am fost apreciați, creierul nostru primește niște semnale plăcute. Iar acest lucru persistă mult în memorie.
În concluzie, memoria și limbajul funcționează mult împreună.
3) Gândirea și analiza... Gândirea conduce, uneori, spre analiza amănunțită a unui lucru. Gândirea are un rol hotărâtor, antrenând întregul psihic. Analiza și sinteza ne ajută să găsim soluții la probleme.
4) Eu mi-am mutat de curând într-un oraș nou, vrând să încep o afacere. M-am dus într-un bloc și m-am acomodat acolo. Dar interesul meu este pentru muncă. Trebuie să mă obișnuiesc cu locul meu de muncă și cu noii colegi, vorbind cu aceștia despre mine, ce îmi place să fac și ce a de gând despre această afacere.
5) Memorarea logică este superioară memorarii mecanice, care nu tine decât foarte puțin și nu ajută aproape deloc mintea.
Memorarea logică înseamnă să găsești "legăturile" dintre lucrurile pe care le înveți și să le vezi ca pe ceva concret. E mult mai simplu. De ex., ai de rezolvat niște probleme la geometrie în spațiu și dorești sa le faci. Trebuie să citești teoremele de mai multe ori și să vezi care dintre ele se potrivește. Dacă am folosi memoria mecanica, ar însemna să învățăm pe dinafară toată rezolvarea și ar fi un lucru foarte obositor.