Limba română, întrebare adresată de iliutapatrinjel, 8 ani în urmă

In ce consta intriga romanului Baltagul? Va roggg!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ionica232
11

Răspuns:

Intriga “Baltagul”ui este complexa,fiin formata din sapte capitole.Inceputul il constituie plecarea lui Nechifor Lipan la Dorna pentru a cumpara oi. Vitoria a inceput a fie ingrijorata deoarece sotul ei intarzia mai mult decat de obicei. Sotii Lipan au avut sapte copii dintre care cinci au murit si au ramas doi pe nume Gheorhita si Minodora. Gheorhita era plecat cu oile la iernat”intr-o balta a Jijiei”,in Cristesti, iar Minodora statea acasa cu mama ei, pentru a o ajuta la treburile casnice. Gheorhita trebuia sa-si astepte tatal pentru a plati datoriile, dar vazand ca nu mai vine i-a trimis o scrisoare Vitoriei. Cum a primit-o, aceasta s-a duc la parintele Daniil sa i-o citeasca dar nu dupa mult timp a mai primit o scrisoare tot de la Gheorghita dar cu cuvintele baciului Alexa. Din aceasta scrisoare Vitoria afla ca Nechifor nu a ajuns nici acolo si astfel devine din ce in ce mai ingrijorata. Noaptea, ea are un vis:”Se facea ca vede pe Nechifor Lipan calare, cu spatele intors catre ea, trecand spre asfintit o revarsare de ape.”

Vazand ca Lipan nu mai vine, Vitoria s-a dus la parintele Daniil pentru a-i scrie o scrisoare lui Gheorghita in care sa-i spuna  sa vanda din oi pentru a plati datoriile, sa lase oile in grija baciului Alexa si sa vina acasa.

„Argatul” Mitrea s-a intors cu oile din munti deoarece iarna se apropia. Inainte sa mearga la parintele Daniil, Vitoria trece pe la crasma pentru a cumpara o sticla de rachiu pe care sa i-o dea babei Maranda, „vrajitoarea satului” pe la care avea de gand sa treaca. Ajunsa la parintele Daniil, Vitoria i-a spus nelinistile sale, dar si de semnele care ii argumentau ca s-a intamplat ceva cu sotul ei: visul acela si faptul ca, in dimineata aceea, cocosul a cantat cu spatele la casa. Dupa ce a vorbit cu parintele Daniil, Vitoria a inceput sa-i dicteze scrisoarea pentru Gheorhita.

Trecusera 40 de zile de cand Nechifor plecase de-acasa, iar dupa calculele Vitoriei el trebuia sa fie acasa de 20 de zile.Ea era din ce in ce mai ingrijorata, mai ales ca in noaptea precedenta avusese un nou vis:”L-am visat rau, trecand calare o apa neagra”.

Dupa ce a plecat de la parintele Daniil, Vitoria s-a dus la baba Maranda pe care a rugat-o sa-i ghiceasca in carti. „Vrajitoarea” i-a spus ca sotul ei a ramas sa chefuiasca, ca a cazut „sub vraja” unei femei cu ochii verzi, la Dorna; dar Vitoria a ramas tot cu gandul ca lui Lipan i s-a intamplat ceva.

In apropierea sarbatorilor de iarna, dupa ce-a lasat „in perolele, in sama baciului celui batran Alexa”, Gheorghita s-a intors acasa.”

Vitoria este din ce in ce mai trista, mai retrasa in sine; sarbatorile de iarna „i-au fost pentru intaia oara straine si departate” pentru ca sotul ei drag nu mai apare. “Ea insa se socotea moarta, ca si omul ei care nu mai era langa dansa.”

Vitoria i-a spus sa se duca sa-l caute pe Nechifor, dar si-a dat seama ca Gheorghita nu era pregatit lasandu-l sa-si petreaca sarbatorile acasa. Dupa sarbatori, se „purifica”: tine post 12 saptamani, face daruri bisericii si se roaga la icoana Sf. Ana inainte de a pleca cu Gheorghita catre Lipan. Apoi se duce sa-i vorbeasca parintelui Vissarion care-o sfatuieste sa anunte autoritatile si sa-i reclame disparitia.

Vitoria ii asculta sfatul parintelui si a doua zi pleaca la Piatra unde ii vorbeste prefectului, iar acesta ii spune sa depuna o plangere. Dupa aceasta, Vitoria se intoarce acasa unde vorbeste cu parintele Daniil si se hotaraste sa nu mai depuna nici o plangere si sa plece impreuna cu Gheorghita(„iau cu mine si pe baiat; sa am o putere barbateasca”) in cautarea barbatului.(„dac-a intrat el pe celalalt taram, oi intra si eu dupa dansul”).

Intre timp Vitoria sfiinteste un baltag si i-l da lui Gheorghita, deoarece in calatoria lor au nevoie de o unealta cu care sa se apere.(„Maine dau faurului o bucata de fier sa bata din el baltag si sfiintia ta vei face bine, sa-l blagoslovesti.”)

Explicație:


iliutapatrinjel: msss
Alte întrebări interesante