Limba română, întrebare adresată de diacdenisia6020, 8 ani în urmă

In ce constau argumentele pe care le aduce in sprijinul ideii de "mixtura" intre fondul latin si cel nelatin? Sub ce semn situeaza poetul si filozoful acest amestec de trasaturi ale romanilor?

"Revolta fondului nostru nelatin"-Lucian Blaga.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
3

"Revolta fondului nostru nelatin" de Lucian Blaga este publicat în anul 1921, în revista "Gândirea".

În articol, autorul își exprimă atitudinea critică față de “orgoliul latinității“ și condamnă superficialitatea abordării tradiției.

Tema articolului scris de Lucian Blaga este raportul dintre fondul latin și nelatin al poporului român. Demonstrația o construiește în trepte, pe baza raționamentelor, explicațiilor, comparațiilor și exemplelor.

Scrierea începe prin motivarea “orgoliului latin”, văzut ca o arma de apărare împotriva nelatinilor care au atentat continuu la independența noastră.

Prin afirmația “suntem mai mult” autorul respinge abordarea unilaterală devenită îngâmfare.

Citatul “vremuri când a trebuit să suferim rasul batjocoritor al vecinilor, care cu orice preț ne voiau subjugați” semnifică faptul că nu se dorea înrudirea cu slavii și tracii, tot din cauza "orgoliului latinității".

Aduce un nou argument în susținerea ideii sale printr-un experiment în care arată procentul semnificativ de sânge slav și trac ce curge prin venele romanilor și dă ca exemplu încrucișarea unei flori albe cu una roșie.

“Istoria noastră se proiectează mai mult în viitor decât în trecut” arată că deși avem influențe bogate din alte popoare, istoria poporului nostru se poate vedea în acțiunile noastre și în comportament.

Prin faptul că ne numește “morminte vii” subliniază faptul că noi, oamenii, suntem moștenitorii unui tezaur: limba strămoșească.

În "Revolta fondului nostru nelatin" Lucian Blaga reușește să condamne orientarea într-o singura direcție și exagerările privitoare la tradiție.

Prezentarea particularităților unui text poetic aparținând lui Lucian Blaga aici: https://brainly.ro/tema/9805275

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante