Limba română, întrebare adresată de mihaelafoanta1587, 8 ani în urmă

În ce constau argumentele pe care le aduce în sprijinul ideii de "mixtura" între fondul latin și cel nelatin? sub ce semn situează poetul și filosoful acest amestec de trăsături ale romanilor​? (Revolta fondului nostru nelatin de Lucian Blaga în revista Gândirea).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
2

În anul 1921, în revista "Gândirea", este publicat articolul "Revolta fondului nostru nelatin" scris de Lucian Blaga.

Tema articolului este reprezentată de raportul dintre fondul latin și fondul nelatin din ființa noastră.

Autorul aduce argumente în sprijinul ideii de "mixtură" treptat, pe baza raționamentelor, explicațiilor, comparațiilor și exemplelor.

Articolul începe prin motivarea “orgoliului latin”, văzut ca și o armă de apărare împotriva nelatinilor care au atentat continuu la independența poporului nostru.

Atunci când afirmă “suntem mai mult” autorul respinge abordarea unilaterală devenită îngâmfare.

Citatul “vremuri când a trebuit să suferim rasul batjocoritor al vecinilor, care cu orice preț ne voiau subjugați” arată, din nou, orgoliul latinității prin faptul că nu se voia înrudirea cu slavii și tracii.

Lucian Blaga face un experiment, aducând astfel noi argumente ideii sale, arătând procentul semnificativ de sânge slav și trac ce curge prin venele românilor. Apelează chiar la un exemplu din științele naturii: încrucișarea unei flori albe cu una roșie.

Fraza “Istoria noastră se proiectează mai mult în viitor decât în trecut” exprimă faptul că deși avem influențe importante din alte popoare, istoria noastră se poate vedea în comportamentul și acțiunile noastre.

În final, Blaga subliniază faptul că noi, oamenii, suntem moștenitorii unui tezaur: limba strămoșească, numindu-ne “morminte vii”.

În "Revolta fondului nostru nelatin" Lucian Blaga critică “orgoliul latinității“, condamnă exagerările și superficialitatea abordării tradiției poporului român.

Întrebări asupra textului "Tiparnițe Mănăstirești" de Lucian Blaga aici: https://brainly.ro/tema/1080614

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante