Geografie, întrebare adresată de giagucristinaandreea, 8 ani în urmă

INFORMATI DESPRE MANASTIREA DIMITRIE CANTEMIR​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de svetlanascripcari207
2

Răspuns:

A fost aproape de Putna

Răspuns de RAzvaN831
3

Răspuns:

Nume

Mănăstirea Dimitrie Cantemir - Grumezoaia

Duhovnic

Arhimandrit Serafim Bodnar

Apartenența Administrativ-Bisericească

Episcopia Huşilor

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Orașul

Județul Vaslui , Romania

Acces/Localizare

Este situată în comuna Dimitrie Cantemir, satul Grumezoaia, județul Vaslui, la 20 km de orașul Huși și la 8 km de șoseaua națională Crasna-Huși-Albița, pe străvechi meleaguri încărcate de istorie și spiritualitate ortodoxă, cu cele mai vechi așezări răzești, este una din vetrele monahale ce poartă și întreține firul istoriei neamului românesc.

Potrivit cercetărilor făcute de profesorul Gheorghe Ghibănescu, locul pe care s-a ridicat mănăstirea s-a dat de către Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, unui oștean al său, Stan Posatnicu, ca răsplată pentru faptele de mare vitejie, care construiește prima biserică din lemn. În anul 1692, Domnitorul Dimitrie Cantemir construiește  o nouă biserică din lemn pe locul celei vechi, închinată Maicii Domnului cu hramul “ Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, devenind noul ctitor al mănăstirii care-i va purta numele și care va dăinui pana astăzi. Săpăturile făcute de către un fost moșier pe nume Gheroghe Tutuveanu ce avea moșiile în jurul mănăstirii, au scos la iveală o pereche de râșnițe de piatră și monezi romane, datând din timpul lui Antoniul Pius (138-161) care atestă valoarea istorică a acestor locuri. În această zonă găsim cele mai vechi așezări răzești în care a existat o intensă viață boierească ce a dat țării două familii domnitoare: Cantemir și Cuza, așa cum reiese din lucrarea intitulată “Surete și Izvoade”, Uricul tradus din sârbește de profesorul Gheorghe Ghibănescu și din Uricul dat de Bogdan Vodă în anul 1507 legat de moșiile satelor Urlați și Silișteni, locul de obârșie al familiei Cantemir. În pomelnicul ctitorilor de la anul 1668 sunt menționați ctitori ai mănăstirii Berehoi, Prodana, Tipilatu, Frone, Glicinco, monahia Varvara și alții. Mai târziu, biserica construită de Domnitorul Dimitrie Cantemir este refăcută de frații Vasile și Gheorghiță Armașu, originari din satul Zastanca, județul Soroca.

Pe data de 26 octombrie 2006, Preasfințitul Parinte Corneliu Bârlădeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Hușilor împreună cu un distins sobor de preoți, a sfințit biserica veche și pictura bisericii noi.

Biserica veche, monument istoric, păstra icoane vechi din sec. XVII-XIX, pictate pe lemn și pânză, astăzi fiind expuse în muzeul mănăstirii. Masa Sfântului Altar este un trunchi de stejar din vremea lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Deasemenea, în biserica veche se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni și o raclă cu părticele din moaștele a mai multor sfinți.

Alte întrebări interesante