Biologie, întrebare adresată de privet27, 8 ani în urmă

informaţie despre rolul viermelor plaţi, va rog ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valeria511185
1

Răspuns:

Platelminţii (viermii plaţi) sunt metazoare tridermice cu corpul aplatizat, lipsite de celom propriu-zis (acelomaţi), cavitatea internă a corpului fiind plină cu parenchim (sau mezenchim). Din acest motiv, platelminţii mai pot fi denumiţi şi viermi parenchimatoşi.

Sunt animale în cea mai mare parte acvatice, libere sau parazite. Au corpul puternic turtit dorso-ventral, simetrie bilaterală şi o serie de trăsături de superioritate faţă de grupele precedente ale regnului Animalia: prezenţa mezodermului şi a organelor care derivă din cea de a treia foiţă embrionară; apariţia unui sac musculo-cutaneu format din muscultura circulară diagonală şi longitudinală care înveleşte întregul corp; prezenţa unui aparat excretor protonefridian; sistem nervos ganglionar, cu concentrare nervoasă la nivelul zonei cefalice, zona unde se găsesc de asemenea organe de simţ; aparat genital uneori extrem de complicat datorită faptului că sunt animale hermafrodite.

Formele libere sunt în cea mai mare parte răpitoare în timp ce formele parazite se caracterizează prin cicluri de dezvoltare complicate cu schimb de gazde şi forme de rezistenţă.

Alte întrebări interesante