Studii sociale, întrebare adresată de adelasas08, 8 ani în urmă

Informează-te și descoperă alte două
meșteșuguri. Notează în caiet o scurtă
descriere a lor.
Va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgexd72
21

Lemnul și prelucrarea lui poartă în Maramureș, ca peste tot, semn masculin: dulgheritul, dogăritul, tâmplăria și drănițitul, toate legate de codrii din jur, erau de obicei trecute din generație în generație – sau, de multe ori, erau învățate prin ucenicie.

În județul Timiș olăritul este unul din cele mai întâlnite meșteșuguri. Pe vremuri existau aici cinci

centre de olărit: Jupânești, Făget, Temerești, Baloșești și Răchita.

În prezent, principalele centre active se află în localitățile Jupânești (reprezentat de meșterii Velcu Trandafir și Barbos Martin) și Dumbrava (reprezentat de meșterii Ioan Brita şi Carolina Costineanu).

Ceramica bănățeană este definitorie pentru întreaga regiune de vest, fiind o ceramică roșie, nesmălțuită, care amintește, atât prin formă, cât și prin elementele de decor, de ceramica romană. Decorul este aplicat prin pensulare sau cu degetul, sub formă de brâie alveolare (de culoare albă sau brun-roșcat la Jupânești), puncte și linii frânte din oxid roșu și alb (Biniș) sau cu negru (Lugoj).

Meșterul popular își îndrepta atenția spre utilitatea obiectului, spre valoarea lui practică și mai puțin pe elemente ce țineau de estetică, urmărind satisfacerea nevoilor vieții de zi cu zi.

Alte întrebări interesante