Istorie, întrebare adresată de neneacumc566, 8 ani în urmă

IV. Citește cu atenție textul de mai jos:

„Răspândit și însușit în limba latină, creștinismul a contribuit substanțial la desăvârșirea romanizării (...) Creștinismul, ca formă morală, și romanizarea, ca importantă mutație etno-culturală pe pământul dacic, au mers mână în mână și s-au completat reciproc, reprezentând pilonii de rezistență și dăinuire ai întregii romanități nord-dunărene în fața pericolului triburilor imigrate. Prin creștinismul propagat în limba latină s-a constituit și s-a consolidat populația romanică nord-danubiană, singura creștină în afara imperiului la Dunărea Inferioară și Mijlocie, populație care va deveni cu timpul popor român. Nu este o figură de stil, ci un profund adevăr, că românii, ca popor, s-au născut și au fost cei dintâi creștini în sud-estul Europei, toate celelalte neamuri vecine creștinându-se mai târziu.”

(Istoria Românilor, vol. 2, Academia Română, 2001)

1. Numește elementele considerate de autorii textului drept „pilonii de rezistență și dăinuire ai întregii romanități nord-dunărene”.
2. Transcrie din text o consecință a propagării creștinismului în limba latină.
3. Explică afirmația: ,,românii, ca popor, s-au născut și au fost cei dintâi creștini în sud-estul Europei”.
V. Alcătuiește un eseu cu tema: Poporul român – popor romanic.

Utilizează cuvintele și expresiile: romanizare, creștinism, retragerea aureliană, substrat, strat, adstrat, romanitate orientală, martir.

Subliniază cuvintele în text, pentru a ține mai ușor evidența lor.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lbrttns
0

Răspuns:

fereascama Dumnezeu, ai scris tot textul, cred că ți-a luat 1 ora, și tot nu ți-a răspuns nimeni, deși poți să pui poza cu textul

Explicație:

babagril

Alte întrebări interesante