Limba română, întrebare adresată de alexandratalpes9, 8 ani în urmă

la poezia Testament, rezolvați următoarele cerințe

1. Dati explicatia de dictionar a cuvântului testament
2. Gasiti sinonimele cuvintelor hrisov, ocara, iscata, slova.
3. Identificati 4 figuri de stil diferite .
4. Comentati in 50 de cuvinte următoarele versuri “Din bube mucegaiuri si noroi/ Iscat-am frumuseți si preturi noi”
5. Precizati 3 particularitati prozodice.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Deea15Ale
2

Răspuns:

1.TESTAMÉNT, testamente, s. n. 1. Act juridic unilateral, revocabil cât timp testatorul este în viață, prin care cineva își exprimă dorințele ce urmează a-i fi împlinite după moarte, mai cu seamă în legătură cu transmiterea averii sale. ◊ Testament olograf = testament scris în întregime, datat și semnat de testator. Testament autentic = testament întocmit de către un funcționar de stat, cu formalitățile cerute de lege. 2. (În sintagmele) Vechiul Testament = prima parte a Bibliei recunoscută și de mozaici și de creștini, cuprinzând textele referitoare la credințele religioase și la viața poporului evreu (până la nașterea lui Hristos). Noul Testament = a doua parte a Bibliei cuprinzând Evangheliile și alte scrieri religioase (de după nașterea lui Hristos), recunoscute numai de creștini. – Din lat. testamentum, fr. testament.

2. hrisov=act, ocara=ofensă, iscata=creata/scornita, slova=litera/scriere

3. ''Stăpânul, ca un țap înjunghiat''-comparație, ''slovă de foc''-metaforă, ''durerea noastra surda si amara''- epitet, ''Biciul răbdat se-ntoarce în cuvinte''- personificare

4. Consider că versurile ''Din bube mucegaiuri și noroi/Iscata-am frumuseți si preturi noi'' semnifica abilitatea si puterea psihică a eului liric de a preschimba răul în bine, indiferent de situație. Acesta nu s-a lăsat copleșit de necazuri descrise sugestiv sub forma mucegaiului și a noroiului, ci a încercat să le transforme în ceva mai bun, mai prețios.

5. metafore inedite, ambiguitatea limbajului, aparține modernismului,

Alte întrebări interesante