Limba română, întrebare adresată de irimiaema69, 8 ani în urmă

Lecturici nu reuşeşte să identifice momentele subiectului în textul lui Mircea Santimbreanu, Recreatia mare, cautati pe internet textul. Completează tabelul de mai jos pentru a-l ajuta.
Momentul subiectului Ideile din text:
Expozițiunea
Intriga
Desfăşurarea acţiunii
Punctul culminant
Deznodământul

RAPID, DAU COROANA!!! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreiR
14

   Pentru a putea identifica momentele subiectului este important să cunoaștem care sunt acestea și ce cuprind ele. Așadar:

  • Expozițiunea - Începutul unei povestiri în care sunt prezentate personajele și conflictul, precum și locul unde urmează să se desfășoare acțiunea.
  • Intriga - Partea din poveste în care personajul principal întreprinde o acțiune pentru a rezolva conflictul (conflictele), însă fără succes. Ceea ce generează un șir de multe alte probleme noi și dificultăți, făcând astfel povestea mai interesantă.
  • Desfăşurarea acţiunii - o succesiune de evenimente interdependente care dau amploare narațiunii (într-un mod detaliat). Aceasta de regulă cuprinde cea mai mare parte a unui text. Cu alte cuvinte, este un șir de evenimente cu legătura de cauză-efect care definesc întreaga poveste.
  • Punctul culminant - Punctul în care se trăiește cele mai intense emoții. Momentul decisiv. Punctul în care se poate intui deznodământul conflictului.
  • Deznodământul - Rezolvarea conflictului și încheierea acțiunilor; Momentul cînd totul devine limpede și clar. Ultimele secvențe ale textului.

   Dat fiind faptul că Recreația mare de Mircea Santimbreanu e o compilație de istorioare cu tematica viața de elev — subiectul se schimbă de-a lungul celor 91 de povestiri și momentele acestuia trebuiesc identificate independent.

   De exemplu, să considerăm una din istorioare și anume — Motivarea absenței:

   Așadar să începem cu începutul ...

   Expozițiunea se găseste chiar în prima secvență a povestirii și anume momentul unde se spune că era o amiază de noiembrie, îmbrățișată de funigeii toamnei, iar Mișu lenevea visând.

   Intriga apare în momentul ce acesta înțelege că la școală era o treime și gândește cum să motiveze absența.

   Actiunea se desfășoară prezentând-ul pe Mișu contemplând asupra unei soluții de a își motiva absența: precum că a întâlnit un om orb pe care l-a dus acasă, sau ca a găsit o servietă cu bani sau un câine turbat i-a ieșit în cale.

   Punctul culminant apare atunci când el deja e disperat că nu găsește o soluție iar un funigel al toamnei îi pătrunde în nas și strănută.

   Și conflictul se rezolvă cu bătrânica care îi urează noroc ca acesta să fie crezut atunci când va spune o minciună, pentru a i se motiva absența.

   Mai multă informație privind momentele subiectului o poți găsi aici: https://brainly.ro/tema/1546135

   #SPJ1


irimiaema69: Multumesc!
Alte întrebări interesante