Limba română, întrebare adresată de moldovanangel779, 8 ani în urmă

lucrati in echipa grupati va in cinci echipe apoi alegeti cate o categorie la care sunt decerante premii catre mnlr folositi diverse surse precum internetul biblioteca scolii sau a clasei pentru a realiza o prezentare a personalității culturale care da numele categoriei alese realizati o lista cu cel putin trei titluri care au fost premiate de a lungul niilor la categoria aleasa si indicati autori acestora

dau coroana cine ma ajuta urgent va rog ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
10

Premiile Muzeului Național al Literaturii Române:

Premiul „Perpessicius”- pentru ediții critice;

Premiul „Şerban Cioculescu”- pentru memorialistică și istorie literară;

Premiul „Petru Creţia”- pentru filologie clasică;

Premiul „Tudor Vianu”-pentru teoria literaturii și a culturii;

Premiul „Alexandru Piru” – pentru încurajarea tinerilor cercetători.

Premiul „Perpessicius”- pentru ediții critice.

Numele acestui premiu este preluat de la pseudonimul lui Dumitru S. Panaitescu (Perpessicius) născut: 21 octombrie 1891, Brăila, România – decedat: 29 martie 1971, București, România. A fost un istoric și critic literar, folclorist, eseist și poet român, cercetător și editor al operei eminesciene. El a obținut licența în litere în 1915, primul său loc de muncă fiind un post de funcționar la Biblioteca Academiei. Perpessicius a fost și membru titular al Academiei Române, iar originea pseudonimului ales are o tangență militară.

După încheierea studiilor universitare, Perpessicius a fost admis la Școala de Ofițeri în rezervă din Dealul Spirii, obținând gradul de sublocotenent.

În Primul Război Mondial este trimis pe front, unde este grav rănit la mâna dreaptă, mâna cu care el scria. Nemaiavând capacitate de luptă și având mâna dreaptă traumată, el învață să țină stiloul și să caligrafieze cu mâna stângă. Tot atunci își alege și pseudonimul (Perpessicius) cu care este cunoscut, și care în limba latină înseamnă „cel care îndură suferința”.

Perpessicius s-a remarcat prin comentarii critice de finețe, erudiție, analiză pragmatică, eleganță și culoare stilistică. El și-a consacrat viața publicării și cercetării operei lui Mihai Eminescu.

Lista cu titluri premiate de Muzeului Național al Literaturii Române:

  • Premiul „Perpessicius” 2021- a  revenit ediției G. Ibrăileanu. Opere. Vol. V. Publicistică (1918 – 1933),  îngrijită de Victor Durnea și Lăcrămioara Chihaia, lucrare apărută la Editura Fundației pentru Știință și Artă, 2020.
  • Premiul „Perpessicius” 2019- a revenit ediției Școala Ardeleană. Antologie de texte alcătuită și coordonată de Eugen Pavel, Editura Fundației pentru Știință și Artă.
  • Premiul „Perpessicius” 2018- pentru ediţii critice: domnului Doris Mironescu pentru îngrijirea ediției M. Blecher, Opere, Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Muzeul Național al Literaturii Române, 2017.

Premiile Muzeului Național al Literaturii Române în corelație cu romanul haiducesc scris de Florin (personajul din opera literară „Florin scrie un roman” de Mircea Cărtărescu), putem citi aici: https://brainly.ro/tema/10025737

Succes!
#SPJ1

Alte întrebări interesante