Fizică, întrebare adresată de andreea34022, 8 ani în urmă

ma ajuta cineva cu 2 exemple de corpuri care ajung la echilibrul termic va rog?​


legislatie: lasă pe masa o cana de ceai fierbinte... după o ora, este in echilibru termic cu aerul înconjurător. Scoate înghețata din frigider si las-o pe masa o ora... ce temperatura va avea ??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
1

Răspuns:

Dupa ce am facut un bulgare de zapada cu mana dreapta si l-am aruncat, scot din buzunar mana stanga si le impreunez in chip de rugaciune. Dupa o perioada de timp, mana cea rece se va fi incalzit preluand caldura de la cea calda, iar mana cea care era calda se va fi racorit pentru ca i-a cedat celeilalte o cantitate de caldura. La un moment dat, cele 2 maini vor avea aceeasi temperatura, adica vor fi ajuns la echilibru termic.

Pun ceaiul fierbinte in ceasca de pe masa, ceasca fiind deci la temperatura camerei. Dupa o perioada de timp, ceasca se va incalzi pentru ca va fi preluat o cantitate de caldura de la ceai; cedand astfel din caldura sa, ceaiul se va fi racit. La un moment dat, cele 2 corpuri vor avea aceeasi temperatura, adica vor fi ajuns la echilibru termic.

Explicație:


legislatie: mana rece nu se incalzeste de la mana "mai calda"... ci de la sangele ce circula prin propria vascularizatie; e doar o pacalire a termoreceptorilor. Exemplul nu este corect, nu se va ajunge la echilibru termic decat intr-un context nefericit..
rodicajurescu: Din punctul de vedere al copilului care se joaca in exemplul meu, cele 2 maini reprezinta 2 corpuri cu temperaturi diferite. Mana din buzunar e mai calda. Mana de la zapada e mai rece. In situatia fericita din exemplul meu, ele ajung la echilibru termic.
Alte întrebări interesante