Limba română, întrebare adresată de Cati99masa, 9 ani în urmă

Ma ajutati va rog frumos cu exerciutiul 6,8,9 din poza ? as fi datoare

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Jasmine29
0
6) Figura de stil extrasă din strofa a doua este " amurgurile grele și pustii" ( epitet), ce prezintă particularitățile acestui moment al zilei. Claustrul este un simbol escatologic, ce prevestește apropierea mortii o data cu dispariția soarelui de pe cer și produce o atmosfera grea și apăsătoare, ce înclină spre interioritate și singurătate.
8) Titlul operei este alcătuit dintr-o propozitie enunțiativa propriu-zisa, neexclamativa, ce prezintă o certitudine : cea a sosirii anotimpului toamna, simbol escatologic ce amintește de trecerea inexorabila a timpului și de apropierea mortii, de aceea atmosfera este una grea și apăsătoare. Venirea toamnei prevestește moartea poetului, de aceea acesta trebuie sa se despartă de iubita sa tanara, simbol al frumuseții ideale.
9) Prima strofa începe cu concluzie tragica și sfâșietoare " O toamna va veni cândva tarziu", ce ascunde sentimentele de tristețe, angoasa și regret din sufletul amarat al aedului. Folosirea timpului viitor marchează transcenderea în spațiul oniricului, ceea ce denota ca totul are loc doar în imaginația poetului și ca realitatea poate fi cu totul si cu totul alta. Imaginea deplorabila a iubitei ce sta aplecata asupra chipului și trupului mort al iubitului ( "când tu iubito îmi vei cuprinde gatul tremurand" - invocatie retorica) ne aduce aminte de imaginea coroanelor de flori agățate de mormântul celui răposat (" și stand vei atârna de mine cum atârnă o cununa de flori uscate de stâlpul alb de marmura al unei cripte"- epitet și comparatie). Florile sunt simbolul frumuseții de o clipa, de aceea ele poarta amintirea iubirii frumoase ce a avut loc intre iubita și poetul mort de trecerea inexorabila a timpului nemilos.
Alte întrebări interesante