Ma poate ajuta cineva cu speta asta, am nevoie urgent!!!!
Chitanță
„Lei 25.000 (douăzeci și cinci mii lei), am primit eu, W.E., domiciliată în Comuna Pogoanele, de la domnul F.J., domiciliat în Bratislava, drept jumătate din prețul convenit de către părți, urmând ca cealaltă jumătate să fie plătită în data de 15 aprilie 2021, dar acest jumătate de preț rămas de plătit nu strică învoiala părților care consideră că actul este valabil încheiat.
Eu, W.E., dau lui F.J. terenul meu viran în suprafață de 500 metri pătrați. Terenul a fost văzut, F.J. care a fost de acord cu prețul și cu faptul că va intra în proprietatea sa pe 15 mai 2020. Orice impozite și taxe aferente acestui teren revin exclusiv cumpărătorului.
Subsemnata W.E. i-am adus la cunoștință cumpărătorului, și eu, F.J., am luat la cunoștință pe deplin că în prezent, nu se poate încheia actul în format autentic (din motive personale ale lui W.E.) pentru sus-menționatul teren, pe care îl doresc a-l cumpăra pe riscul meu , fiind în sarcina mea exclusivă, când va fi posibil , îndeplinirea tuturor formalităților , cât și orice fel de cheltuieli, peste prețul de mai sus , pentru autentificarea unui act de vânzare.
Având în vedere că prețul pentru care s-a consimțit vânzarea acestui teren este foarte redus, nereprezentând nicio cincime din valoarea lui reală, subsemnatul F.J. sunt de acord ca în cazul în care vânzarea nu s-ar putea face, să nu pretind restituirea sumei plătite prin această chitanță (plus cea care se va plăti ulterior ), sau vreo altă dezdăunare.
Făcută în dublu exemplar, în Pogoanele, azi 10 martie 2020”.
Cerințe:
Identificați natura raportului juridic din speță. (0, 5 puncte)
Este valabil încheiat actul, de lege lata? (1 punct)
Ce fel de mijloc de probă este „chitanța”? (0, 5 puncte)
Clasificați acest mijloc de probă în funcție de criteriile cunoscute. (0, 5 puncte)
Determinați elementele „chitanței”, act juridic. (0, 5 puncte)
Determinați elementele raportului juridic. (0, 5 puncte)
Considerați că actul nu este un contract de vânzare -cumpărare pentru că nu este denumit ca atare? (1 punct)
Ce obligații legale se nasc în sarcina lui W.E., prin încheierea actului? (1 punct)
Ce modalitate a actului juridic identificați în speță? (1 punct)
Clasificați această modalitate. (1 punct)
Poate f.J. cere de la WE să-i predea terenul înainte de împlinirea acestei modalități? (0, 5 puncte)
Ce se întâmplă dacă WE predă terenul înainte de împlinirea modalității actului juridic? (0, 5 puncte)
Poate WE să ia o serie de măsuri de conservare asupra terenului? (0, 5 puncte)
Inserați în act o condiție suspensivă (1 punct).
Răspunsuri la întrebare
Raspunsul la cerinte:
1. Natura raportului juridic din această speță este un contract de vânzare-cumpărare.
2. Actul este valabil încheiat de legea data, deși nu este în format autentic din motive personale ale lui W.E.
3. Chitanța este un mijloc de probă scris, semnat de către ambele părți și care servește ca dovadă a plății unei sume de bani.
4. Chitanța este un mijloc de probă obiectiv.
5. Elementele chitanței sunt: suma plătită, data plății, numele și semnăturile părților, precum și menționarea scopului plății.
6. Elementele raportului juridic sunt: obiectul contractului (terenul), prețul convenit, termenul de plata, modalitatea de transfer a proprietății, obligațiile părților și clauzele suplimentare.
7. Da, actul nu este denumit ca un contract de vânzare-cumpărare, însă conține toate elementele esențiale ale acestui tip de contract, astfel încât poate fi considerat ca atare.
8. În sarcina lui W.E. se nasc obligații de a înceta orice drepturi asupra terenului și de a îl preda lui F.J., precum și de a îndeplini orice formalități necesare pentru transferul proprietății. În sarcina lui F.J. se nasc obligații de a plăti jumătatea de preț ramasă de plătit, precum și de a plăti orice taxe și impozite aferente terenului.
9. În speță, modalitatea actului juridic este condiția.
10. Modalitatea descrisă în text este o condiție suspensivă, care determină întârzierea încheierii actului până când se îndeplinește o anumită condiție.
11. F.J. nu poate cere predarea terenului înainte de împlinirea condiției suspensive, care este legată de încheierea actului în format autentic. Aceasta este o condiție necesară pentru ca actul să producă efecte juridice.
12. Dacă W.E. predă terenul înainte de împlinirea modalității actului juridic, atunci actul juridic nu se împlinește și nu produce efecte juridice.
13. Trebuie se verifice dacă în actul juridic există o clauză care să permită acest lucru sau dacă există o regulă legală care să acorde acest drept proprietarului în astfel de situații.
14. "Vânzarea terenului va avea loc numai dacă F.J. îndeplinește toate formalitățile necesare pentru autentificarea actului de vânzare în termen de 30 de zile de la semnarea chitanței."
Alt exemplu gasesti aici:
https://brainly.ro/tema/793020?referrer=searchResults
#SPJ1