Limba română, întrebare adresată de tataare123, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta cineva va rog cu o argumentare bună la pastel?!
Va rog mult​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denissaiuli30
0

Argumentare pastel ,,Dimineata''                                                                                               de Vasile Alecsandri     Pastelul este o specie a genului liric , in versuri , in care autorul isi exprima in mod direct gandurile , atitudinile si sentimentele prin intermediul figurilor de stil si al imaginilor artistice .   Poezia ,,Dimineata'' scrisa de Vasile Alecsandri este un pastel deoarece prezinta particularitatile acestei specii literare atat la nivel de forma cat si de continut .    In primul rand ,textul are un caracter descriptiv ce prezinta , prin intermediul descrierii literare , un tablou de natura construit pe doua planuri : terestru ( viorele , brebenei si toporasi ) si  cosmic ( zori )  .     La nivel compozitional textul este alcatuit din patru strofe cu numar egal de versuri , ce surprind momente din natura dimineata ( ,,Zori de ziua se revarsa peste vesela natura / Prevestind  un soare dulce cu lumina si caldura '').   In al doilea rand poetul  percepe realitatea intr un mod subiectiv , filtrand ceea ce vede prin sensibilitatea sa . Eul liric contemplator isi exprima sentimente de bucurie si incantare generate de tabloul naturii ce se bucura de venirea diminetii .  Principalul mod de expunere este descrierea . Fiind un text liric , se remarca aparitia figurilor de stil : ,, vesela natura'' ( epitet in inversiune ) , ,, turma zbiara la pasune '' ( personificare ) si imagini artistice : ,, viorele , brebenei si toporasi ''(vizuala ) , ,,pasarelele-si dreg glasul ''(auditiva) , ,,caii zburda prin ceairuri'' ( motorie )   In concluzie , pe baza argumentelor prezentate mai sus , se poate afirma ca textul citat este un pastel , ce reda , prin mijloace expresive , bucuria participarii poetului la spectacolul naturii , oferit de venirea diminetii.

Asta este un exemplu, sper să-ți fie de folos!

Răspuns de mgmail
0

Răspuns: Paștelui este o specie a genului liric in care este prezentat un peisaj, prin intermediul căruia sunt transmise sentimentele eului liric contemplație, cu ajutorul mijloacelor artistice expresive.

In opinia mea, opera literara __________ de _______ este un pastel, deoarece prezinta toate particularitățile acestei specii literare.

In primul rand, textul prezinta, prin intermediul descrierii literare, un tablou_________(Si spui ce se descrie in text), constituit pe trei planuri:terestru(__), cosmic(____) si uman(_____). Privirea eului liric este, mai întâi, orientată spre o imagine panoramica(____), pentru că mai apoi sa se concentreze pe detalii semnificative(_____), (sau poate fi si invers, mai întâi pe detalii semnificative iar apoi spre o imagine panoramica, depinde ce ai in text). Cromatica este dominată de culori_________,cu rol in crearea unei atmosfere _________.

In al doilea rand, poetul percepe realitatea in mod subiectiv filtrand ceea ce vede prin sensibilitatea sa. Eul liric contemplator isi exprima sentimentele de încântare si de admirație in fata tabloului zugrăvit, prin intermediul mijloacelor expresive. Astfel, la nivel stilistic, predomină epitetele cu rol descriptiv(______). Imaginile artistice sunt si ele variate:vizuale(_____),auditive(_____) si olfactive (_____). Din punct de vedere morfologică, se remarcă predominanta grupului nominal:____.

In concluzie, se poate afirma ca aceasta opera literare are toate notele definitorii ale unui pastel.

Explicație:

Alte întrebări interesante