Mă poate ajuta cineva va rog frumos? Ex 1 Cu doua texte narative si ca si cum sa raspundem la intrebarile din cerinta...
Răspunsuri la întrebare
1. Textele narative alese pentru a răspunde la întrebări sunt:
"Iapa lui Vodă" de Mihail Sadoveanu și "Vizită..." de Ion Luca Caragiale.
Acțiunea din fiecare text este narată de către autori, deoarece ele sunt scrise la persoana a I a, (am auzit; M-am dus).
Întâmplările narate se petrec în "Iapa lui Vodă" "într-o toamnă aurie" și în "Vizită...", de Sfântul Ion, deci iarna. "M-am dus la Sf. Ion să fac o vizită".
Prima întâmplare se petrece la Hanul Ancuței, iar a doua, acasă la madame Popescu.
În "Vizită...", naratorul descrie obrăzniciile făcute de copilul gazdei, Ionel și pune accent foarte mult pe lipsa lui de educație și pe comportamentul mamei lui Ionel lipsit de jenă față de musafir, deoarece în loc să-i atragă atenția lui Ionel, ea îl laudă și-l pupă.
În "Iapa lui Vodă", actiunea se petrece la han, unde comisul Ioniță spune cum, fără să știe, el povestea tocmai boierului despre pățania cu iapa lui, și anume, cum i-a spus boierului că dacă nu-i rezolvă plângerea, să-i pupe iapa sub coadă.
În primul text, acționează Ionel, apoi naratorul, mama lui Ionel și slujnica, iar în "Iapa lui Vodă", naratorul, comisul Ioniță și boierul.
Aceste personaje actionează în povestiri pentru a reda o întâmplare și pentru a face plăcere cititorului.
Succes! ⚘