Limba română, întrebare adresată de DeNnYs, 9 ani în urmă

Ma scuzati,dar va rog sa imi scrieti demonstrarea cum ca opera "Doua loturi" este nuvela pt clasa a 7 multumesc :)


popadriana1999: In opinia mea,opera "Doua Loturi ,de I.L.Caragiale este o nuvela deoarece este o specie a genului epic in proza,de dimensiuni medii ,cuprinse intre schita si roman ,in care personajele ,putin ca nr,sunt antrenate in derularea unor evenimente. Totodata are un singur fir narativ ,un conflict centrat pe intriga,timpul si spatiul desfasurarii evenimentelor sunt relativ reduse,accentul cazand asupra complexitatii personajului principal

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de botezatuandreea
4
Nuvela este specia epica in proza.
Textul"Doua loturi" de I.L.Caragialeeste o nuvela deoarece dimesiunile sunt relativ reduse fata de roman, dar mai ample decat ale schitei sau povestirii. Actiunea textului urmareste un singur fir narativ.
Intriga este complexa. Intriga din textul "Doua loturi" este aceea a cautarii celor doua bilete de loterie, pierdute de domnul Lefter. Numarul personajelor este relativ redus, domnul Lefter si sotia lui, chivutele si turbatul, seful domnului Lefter. Conflictul care determina actiunea este puternic si antreneaza mai multe personaje. Accentul cade asupra evolutiei personajelorsi nu asupraintamplarilor. Modul de expunere dominant este naratiunea, imbinata cu descrierea si dialogul. La nuvela, sfarsitul este unul tragic. Domnul Lefter ne este prezentat ca un batran senil, care striga intruna "Vice-versa", iar sotia lui, o batrana ajunsa la o manastire care culegea mereu cioburi. Deci, textul "Doua loturi" este o nuvela.
Alte întrebări interesante