Limba română, întrebare adresată de RoxK, 9 ani în urmă

Măi bădiţă, floare dulce,
Unde te-aş găsi te-aş smulge,
Şi-acasă la noi te-aş duce,
Şi te-aş răsădi-n grădină,
Şi te-aş secera cu milă;
Şi te-aş face stog în prag,
Şi te-aş îmblăti cu drag;
Şi te-aş măcina mărunt
La morişca de argint;
Şi te-aş cerne
Prin sprâncene,
Şi te-aş frământa-n inele,
Şi te-aş da inimiï mele
Să se stâmpere de jele..
DEMONSTRATIE LIRICA POPULARA URGENTTTTTTTTTTTTTTTTTT!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreeInna
16
Argumentare că textul este o doină : 
Doina este o specie literară a genului liric în care autorul își exprimă sentimentele și gândurile în mod direct prin intermediul imaginilor artistice, realizate prin figuri de stil, și epitete.
După părerea mea , creația "Măi bădiță,floare dulce" este o doină populară.
Doina populară conține arhaisme și regionalisme, atât fonetice ( "jele" și "stâmpere") , cât și lexicale ( "stog" "a îmbălti" ). Aceasta are și versuri scurte, rimă împerecheată și ritm trohaic, iar în poezia de față sunt prezentate toate aceste caracterise ; cât și versurile scurte care cuprind opt silabe. Ritmul trohaic împreună cu rima împerecheată conferă muzicalitate și fluienți operei. Doina populară mai are ca și caracteristici și sărăcia figurilor de stil. Două epitete ( "floare dulce" și "morișca de argint" ), o repetiție ( "și te-aș" ), o comparație ( "măi bădiță, floare dulce") și o personificare ( "te-aș da inimii mele să se stâmpere de jele") . În doina populară primul vers trebuie să reia titlul, iar în această poezie primul vers, ca și titlul, este "Măi bădiță, floare dulce". În doina populară sunt prezentate caracterul oral, colectiv și cel sineretic. Aceasta poate apărea în mai multe versiuni, din cauza faptului că a fost transmisă pe cale orală ; și se poate cânta cu sau fără acompaniament muzical.
După toate cele menționate mai sus, eu susțin că opera "Măi bădiță, floare dulce", culeasă din folclor de către Lucian Blaga , care tot el a și publicat-o, este o doină populară . 
    Sper că te-am ajutat :D


Alte întrebări interesante