Matematică, întrebare adresată de udhfhd, 8 ani în urmă

Matematica clasa a 8​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de popandrei93
3

Răspuns:

a)10

b)10

c)-10

d)10

Explicație pas cu pas:

Ca sa te clarifici pe viitor.

N inseamna numere naturale, adica 0, 1, 2, 3, 4 si asa mai departe pana la infinit.

Z inseamna numere intregi, adica orice numar fara virgula, 0; 1; 2; 3; 4; 5 si tot asa pana la infinit dar si -1; -2; -3; -4 si mai departe pana la minus infinit.

Q inseamna numere rationale, adica cele cu virgula (adica si fractiile), 1,5; -7,236; 1/5; -7/2, dar pot fi si 1; 7; 5; 11; -5; -13, adica toate din Z, pentru ca pot fi scrise cu virgula si ele, gen 3,0; -154,00.

R inseamna numere reale, adica cele care sunt cu virgula dar continua la infinit fara sa aiba o repetitie clara (aici poate o sa ai confuzii, daca stii ca si numerele cu virgula pot fi infinite, gen numerele cu perioada 1,(3), care se afla de fapt in Q, pentru ca au o repetitie vizibila, chiar daca merg la infinit). Pentru usurinta, numerele din R sunt cele cu radical \sqrt{5}; -\sqrt{13}; \sqrt{\frac{1}{6}}; -\sqrt{4}. Dupa cum vezi poti scrie fractii, numere intregi si numere naturale cu radicali, ca si in cazul de mai sus din Q unde puteai scrie fractii si numere cu virgula care sa fie de fapt numere naturale sau intregi.

Toate aceste multimi le contin pe cele precedente. Toate numerele din N se afla in Z. Toate numerele din Z se afla in Q. Toate numerele din Q se afla in R. Si continua cand vei invata si restul de multimi (una cel mai probabil in cazul tau).

Ultimul lucru pe care trebuie sa il mai stii sunt acele insemne de dupa multimi.

+ inseamna ca iei numai numerele pozitive din acea multime

- inseamna ca iei numai numerele negative din acea multime

* inseamna ca iei toate numerele din acea multime, mai putin 0

Raspuns alternativ la problema ta:

a) 11

b) 3 (trebuie sa fie pozitiv)

c) -\frac{8}{5} (trebuie sa fie neaparat negativ, dar nu e neaparat sa fie fractie, putea fi si numar intreg negativ, dar diferit de 0)

d) \sqrt{\frac{13}{11}} (trebuie sa fie neaparat pozitiv, si neaparat diferit de 0, dar puteam sa aleg sa nu fie fractie daca voiam, sau putea sa nu fie nici macar radical, am posibilitatea in R sa aleg orice tip de numere vreau eu, pentru ca le include pe toate cunoscute de tine)

Observatie! Zero nu este nici pozitiv, nici negativ. Daca o multime exclude numerele pozitive, nu il exclude pe 0. Si daca o multime exclude numerele negative, nu il exclude pe 0.

Alte întrebări interesante