Menționează felul atributelor complemente , al circumstanțiale lor din versurile de mai jos , analizând părțile de vorbire princare se exprima.
Răspunsuri la întrebare
Complementul este o parte secundară de propoziție care determină un verb, un adjectiv, un adverb sau o interjecție cu funcția de predicat.
Complementele se împart în două clase: circumstanțiale (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop, condiționale, concesive și consecutive) și necircumstanțiale (directe, indirecte și de agent).
Atributul este partea secundară de propoziție care determină un substantiv, o locuțiune substantivală sau un înlocuitor al substantivului – pronume sau numeral.
După felul părților de vorbire prin care este exprimat, atributul poate fi: substantival, adjectival, pronominal, verbal, adverbial, interjecțional sau numeral.
Iată analiza atributelor și complementelor din prima strofă:
Sub paltin – circumstanțial de loc, exprimat prin substantiv comun, gen masculin, nr singular, caz acuzativ, însoțit de prepoziția simplă „sub"
Aici - circumstantial de loc, exprimat prin adverb de loc
Pe sus - circumstanțial de loc, exprimat prin adverb de loc
Cântând – atribut verbal, exprimat prin verb, mod gerunziu
Jucând(u-se) – atribut verbal, exprimat prin verb, mod gerunziu
-n soare – circumstanțial de loc, exprimat prin substantiv comun, gen masculin, nr singular, caz acuzativ, însoțit de prepoziția simplă "în"
-nflorită – Atribut adjectival, exprimat prin adjectiv provenit din verb la modul participiu, gen feminin, nr singular, caz nominativ
Ca (o) pânză – atribut substantival prepozițional, exprimat prin substantiv comun, gen feminin, număr singular, caz acuzativ, însoțit de prepoziția simplă "ca"
Aurită – Atribut adjectival, exprimat prin adjectiv provenit din verb la modul participiu, gen feminin, număr singular, caz acuzativ
Spre apus – circumstanțial de loc, exprimat prin substantiv comun, gen neutru, număr singular, caz acuzativ
Haideți să le analizăm și pe cele din a doua strofă:
- slăbită
- de căldură
- atâta
- leneșe
- naturii
- visând
- vesel
-n amurg
#SPJ1