Limba română, întrebare adresată de dima5139, 8 ani în urmă

Mircea Eliade a fost tînãrul care a învãþat singur italiana ca sã-l poatã citi în original pe Giovanni Papini oi engleza ca sã-l asimileze pe Frazer.
Peste ani avea sã devinã Doctor Honoris Causa al mai multor uni- versitãþi: de la Yale (1966), din La Plata, Argentina (1969), Chi- cago (1970), Lancaster (1975), Paris (Sorbona, 1976), Washington (1985). Membru al Academiei Ame - ricane de Arte oi atiinþe (1966), al Academiei Britanice (1970), Aus- triece (1973), Belgiene (1975).
Liceanul Mircea Eliade a luptat cu sine însuoi, impunîndu-oi o disciplinã de fier în muncã, lucrînd pînã noaptea tîrziu, fericit cã oi-a învins propriile slãbiciuni. Ca sã ajungã la numai patru ore de somn pe noapte, a fãcut o înde- lungatã „ucenicie“: „Timp de mai multe luni, mã culcam în fiecare noapte cu cîteva minute mai tîrziu decît noaptea precedentã oi pu - neam deoteptãtorul sã sune cu un minut mai devreme. Cînd reuoeam sã-mi scurtez somnul cu un ceas, mã opream oi nu mai schimbam minutarele cîteva sãptãmîni. Apoi reluam experienþa, micoorînd zil- nic raþia de somn cu unul sau douã minute.
Nu pot spune cã mi-a fost uoor. Uneori, cînd prelungeam lecturile dupã douã noaptea, nu puteam adormi timp îndelungat. Dar eu mã încãpãþînam sã nu þin
seama de aceste insomnii, ci con- tinuam sã numãr orele oi mi - nutele predestinate somnului din clipa în care stinsesem lumina oi mã culcasem.
Alteori mi se fãcea somn dupã prînz, mai ales vara, oi dacã ve- deam cã toate cafelele pe care le beam oi toatã apa rece pe care mi-o aruncam pe obraji rãmîneau
fãrã efect, mã culcam pentru o jumãtate de orã cu deoteptãtorul alãturi. Dar nu uitam sã scad aceastã jumãtate de orã din som- nul de noapte.
Eu nu mi-am pierdut timpul. Am muncit. Muncã continuã, sta- tornicã, rãbdãtoare, înflãcãratã de sfîntul entuziasm al cunoaoterii, strãbãtutã de fiorul vieþii interioa- re. Munca pe care o îndeplineam gemînd, strigîndu-mi izbînda sau durerea, cu faþa încordatã sau îm- pietritã, cu ochii încleotaþi de þintã. Noaptea adormeam regretînd cea- surile pe care trebuia sã le petrec nemiocat, oftînd în somn. Mã deoteptam în rãcoarea zorilor, mã îmbrãcam tremurînd oi mã aoezam lamasã.
Toate acestea sînt victorii pe care le-am obþinut zi cu zi eu în­- sumi“.



Scrieți conținutul a 12 propoziții.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bunbon12
0
Mircea Eliade a fost un tînãr care a învãþat singur italiana și engleza ca sã poatã citi în original scriitorii Giovanni Papini și Frazer. A devenit Doctor Honoris Causa la mai multe universitãþi și a fost membru al Academiei Americane de Arte și Ştiinţe, precum și al Academiilor Britanice, Austriece și Belgiene. El a luptat cu sine însuși, impunându-și o disciplinã de fier în muncã și lucrând pânã noaptea târziu pentru a-și învinge propriile slãbiciuni.
Alte întrebări interesante