Istorie, întrebare adresată de Teoooo007, 8 ani în urmă

misiunea 5 va roog mult

Anexe:

Teoooo007: minim jumătate de pagina
anonim123453: eu aveam in jur de o pag

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anonim123453
3

Răspuns:

Romanii se sculau odată cu răsăritul soarelui şi îşi începeau numaidecât activitatea obişnuită. În primele două ore ale dimineţii patricienii îşi exercitau funcţia de patroni: „patronul” îşi primea „clienţii”, care se prezentau zilnic să-l salute, să-şi primească raţia de alimente sau de bani, şi eventual să-i solicite ajutorul în anumite probleme .După care, urmaţi de numeroşii lor clienţi, patricienii porneau (pe jos; numai personajele foarte marcante mergeau în lectică) spre locurile unde îşi desfăşurau activitatea zilnică – în For, la Senat, la adunările politice, la întâlnirile de afaceri, la tribunale etc. De dimineață, romanii luau o mică gustare:pâine, brânza, măsline sau miere.

La ora 12, toate aceste activităţi încetau, şi romanii se întorceau acasă, iar la prânz mâncau de obicei mâncare rece rămasa din seara precedentă. Bineînţeles că acest orar nu era general; cei de la ţară, meşteşugarii, negustorii, ş.a. continuau lucrul până seara. Dar categoriile de privilegiaţi care îşi puteau permite un program mai liber îşi petreceau după-amiaza – după un repaus de o oră – de obicei la terme, care se deschideau la ora 14 şi se închideau la apusul soarelui.

Termele nu erau doar nişte imense băi publice, ci adevărate instituţii sociale: locul de întâlnire între prieteni şi cunoscuţi, loc de destindere şi de felurite distracţii, locul unde se puteau afla mai repede ultimele ştiri şi unde se comentau noutăţile zilei.

Termele care nu aveau săli rezervate femeilor, puteau fi frecventate de femei numai înainte de prânz, când bărbaţii n-aveau acces. Preţul de intrare la terme era foarte mic, încât le puteau frecventa zilnic şi oamenii săraci.

Când se întorceau de la terme, romanii luau cina, cea mai importantă masă dintr-o zi.O asemenea cină era asemănătoare unui ospaț, de aceea la aceasta participau mulți oaspeți care erau invitați in triclinium, încăperea special construită pentru cină. La intrare ei își scoteau încălțămintea înlocuind-o cu sandale usoare,iar înainte de masă se aduceau vase cu apă pentru a se spăla pe mâini.

Baza alimentaţiei o formau legumele care  – fierte şi pregătite cu untdelemn, oţet sau vin  – constituiau hrana majorităţii populaţiei. Tăranii consumau carne de oaie şi de capră, extrem de rar carne de vacă; carnea de porc putea fi apreciată numai de cei avuţi. Pentru mesele celor foarte bogaţi se vânau cerbul şi mistreţul; iepurii erau îngrăşaţi în crescătorii. Dintre păsări (comune erau găina şi gâsca) cele mai apreciate la marile ospeţe erau fazanul, bibilica şi în special păunul îngrăşat. Totuși,unul dintre cele mai utilizate alimente era peștele care era pregătit în foarte multe moduri.


Teoooo007: multumesc enoooorm!
Alte întrebări interesante