Modalitati de prevenire a intoxicatiilor cu plumb
Răspunsuri la întrebare
Vezi aceasta:
Tratamentul intoxicației cu plumb este diferit în funcție de tipul de intoxicație, severitatea și cauza sa. În cazul ingestiei unui obiect ce nu a fost eliminat prin materiile fecale, se recomandă extragerea sa (endoscopic sau prin tehnici de chirurgie minim-invazivă) după circa 3 zile de așteptare.
Intoxicația cu plumb severă, de clasa a V-a, este considerată o urgență medicală și poate necesita susținerea funcțiilor vitale prin repleție volemică, intubare oro-traheală, managementul medicamentos al convulsiilor și al comei. În cazul ingestiei de particule de plumb, pot fi indicate irigațiile gastrice cu o soluție cu polietilen glicol, pentru a limita expunerea la toxic. Medicamentele chelatoare de plumb (dimercaprol, CaNa2 EDTA) se administrează lent, în perfuzie intravenoasă.
În afara situațiilor cu risc vital, principala intervenție terapeutică este cea profilactică – descoperirea și evitarea expunerii ulterioare la sursa de plumb; muncitorii cu valori crescute ale plumbului în sânge trebuie extrași din mediul toxic. În cazul expunerii profesionale peste limita acceptabilă și în unele cazuri de intoxicații medii-severe se recomandă tratamentul medicamentos cu chelatori de plumb. Medicamentele ce pot fi administrate pe cale orală sunt acidul dimercaptosuccinic (succimer) și D-penicilamina. Terapia chelatoare se întrerupe gradual, pentru a evita o ieșire bruscă a plumbului din oase și un vârf al concentrației sale sangvine. Această medicație nu este recomandată în cazul intoxicațiilor ușoare, deoarece folosirea sa a fost legată de o alterare a dezvoltării normale la copii
Răspuns:
- -Plumbul este un metal toxic a cărui prezenta este răspândită la nivelul scoarței terestre,având utilitate intensiva și extensiva în industrie și în activitatea umana ,producând contaminarea mediului înconjurător și expunerea omului și a animalelor.