Istorie, întrebare adresată de circiumaruflorin, 9 ani în urmă

Modul de viata di Atena si Sparta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nataliagirnet2
11
Atena si Sparta , care aveau sisteme diferite , erau de departe cele mai renumite societati de tip cetati-state . Se pare ca stilul de viata al cetatii Atena era cu mult mai tipic pentru civilizatia greaca dacat cel al Spartei .

**Structura sociala**
Numai oamenii liberi puteau fi cetateni indreptatiti la totala protectie a legii in cetatile–state . In comparatie cu Roma antica , in Grecia se intampla rar ca ierarhia sociala (care clasifica persoanele dupa importanta) sa fie corelata cu puterea politica . In majoritatea cetatilor-state , importanta sociala nu conferea drepturi politice sau legale speciale . De exemplu , faptul de a fi nascut dintr-o familie nobila nu aducea privilegii speciale . Cateodata se imtampla ca o anumita familie sa controleze functiile religioase , de exemplu adorarea unui zeu important , dar acest monopol nu conferea detinatorilor sai puteri suplimentare din punct de ...
Răspuns de Utilizator anonim
7
Locuitorii din Atena erau:
—cetățenii: participau la viața politică (alcătuiau demosul)
—necetățenii: (femei, copii etc) erau liberi dar nu participau la viața politică (străini)
La început Atena a fost un stat aristocratic dar printr~o serie de reforme a devenit un stat cu regim democratic (la conducere participau toți cetățenii indiferent de avere).
Educația ateniană: obiectivul urmărea să~i transforme pe tineri în oameni pregătiți pentru a participa la conducere, atașați zeilor fideli și pregătiți să își apere cetatea. Băieții urmau cursuri școlare de la 7 ani, în școli particulare plătite de părinți. Învățau să citească, să scrie și să facă calcule matematice. Se studiau poemele homerice, gramatica și muzica (vocală și instrumentală). Se făceau exerciții fizice pe terenul de sport sau gimnaziu (terenuri și clădiri destinate exercițiului fizic). În secolul V apar și școli superioare în care se studiau filozofia și retorica. De la 18 la 20 de ani tinerii atenieni își efectuau pregătirea militară.

*Despre Sparta nu știu informații. Sper să te ajute cât am scris despre Atena.
Alte întrebări interesante