Momentele subiectului la poezia ,, Pui de găi " de Tudor Arghezi
Răspunsuri la întrebare
Poezia "Pui de găi" face parte din volumul "Flori de mucigai" de Tudor Arghezi, apărut in 1931.
Acest volum aduce la lumina lumea proscrișilor fără conștiința, al damnaților cu o soartă crudă, un infern fără speranță. Aici întâlnim ceea ce se numim: “estetica urâtului” la Arghezi.
Titlul poeziei reprezintă păsări de pradă, aducând în prim plan lumea hoților, tâlharilor, criminalilor, a “prădătorilor”. În lumea aceasta, totuși, o frumusețe stranie vine sa purifice totul.
Poemul conține unsprezece strofe inegale cu dialoguri si vorbire directa.
Câteva momente:
- începutul poeziei e un fel de expozițiune, în care ne sunt prezentate personajele, spațiul și timpul: "în ceața groasă/ Carul se-ntorcea acasă. / Întuneric beznă/…Omul și fata/ Vânduseră toate găinile”
- apoi se trece la cuvinte care să ne anunțe cumva brutalitatea faptelor care urmează și esențialul: aparenta salvare a fetei de către bătrână.
- vom afla, de fapt, că "baba" era asociată cu tâlharii.
- tâlharii își fac un fel de plan despre cum să o omoare, dar fata îi aude și scapă.
- deznodământul se petrece în ultima strofă, cu un ritm rapid, obținut prin enumerație – “Brațele, mâinile, degetele, hoții, baba/ înăbușiră fata lor, o târâră- n beci, degeaba”.
Ritmul este accelerat, totul se întâmplă cu repeziciune. Evenimentele sunt îngrozitoare, prezentate brutal, într-o forma directă, fără ocolișuri, sugerând cruzimea primitivă a acestei lumi.
Sper să te ajute răspunsul meu!