Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Vreau povestirea la medeleni pe scurt sa fie povestit Va rog primul capitol foarte scurt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
7

Capitolul I- Potemkin și Kami-Mura

  Undeva în Moldova, la Medeleni, Dănuț se afla la începutul vacanței mari din 1906 la moșia părinților. Băiatul a terminat clasele primare și a intrat în clasa I de liceu. Voia să înalțe un zmeu în văzduh și ajutat de doi țărani, reușeșete, dar mama sa îl cheama să plece la gară. La plecarea băiatului, țăranii leagă zmeul de un stejar.Dănuț și mama sa, doamna Deleanu, ajung la gară cu trăsura, așteptându-l pe domnul Deleanu, Olguța și Monica, o fetiță rămasă orfană, a cărei bunică murise de curând și care urma să fie în grija doamnei Deleanu. Olguța, sora lui Dănuț și Monica au terminat clasa a III-a. Olguța este foarte atașată de moș Gheorghe, pentru că nu avea bunici și este încântată să meargă cu el în bihuncă (trăsură mică cu un cal). Dănuț se supără când trăsurica depășește trăsura cu care mergea el alături de familie. El și sora lui se află într-un război continuu, la gară îi trăsese câteva palme pentru că-l făcu gras și-l numi „Buftea”. Când mănâncă, Dănuț primește mustrări și îi este dată ca și exemplu Monica, pe care nu o poate suferi, mai ales că este prietenă cu sora sa. Olguța nu doarme după amiază și îi cere servitoarei să îi aducă hârtie, un foarfece și un creion, cu care iese afară, revenind în scurt timp în casă. În camera lui, Dănuț aruncă săgeți în costumul militar rusesc al Olguței, care era un amiral rus numit Potemkin, iar el era un amiral japonez numit Kami-Mura. Cei doi copii reprezentau cele două națiuni aflate în război în acea perioadă, la fel ca și ei, pentru că nu se prea înțelegeau. Când se duce să își vadă zmeul legat de stejar, în locul său găsește un bilet de hârtie din partea Olguței, care îl pedepsește pentru palmele primite în gară, numindu-l din nou „Buftea”. Dănuț începe să plângă, iar doamna Deleanu încearcă să rezolve conflictul, pedepsind-o pe Olguța să scrie de o sută de ori „Olguța are dreptate.” și de două sute de ori „Olguța n-are dreptate.”. Însă Monica se oferă să scrie în locul ei, dar Olguța nu o lasă să scrie atât de mult, numerotând rândurile pentru a o păcăli pe mama sa. Dănuț și Monica merg în livadă, iar băiatul se răzbună pe fată pentru că a fost de parte Olguței și o trage de cozi, dar ea îl mușcă și fuge înapoi acasă. Regretă că a  tras-o de cozi, gândindu-se că se putea juca frumos cu ea în livadă.

 La cină, un liliac o sperie pe Olguța, dar și pe Dănuț, care nu recunoaște și se arată curajos. Tot în aceași seară, Dănuț și fetele fac pace, ușa care era între camerele lor rămâne descuiată și ca un ultim gest de pace, Olguța împarte cu Monica și fratele ei un borcan de dulceață pe care l-a ascuns în sobă. 


  Sunt cam toate ideile principale, personajele și eveimentele importante din primul capitol. Sper să îți fie de folos. Succes!

Alte întrebări interesante