Limba română, întrebare adresată de Alina683, 9 ani în urmă

morala romanului Baltagul ?


Sorina611: Nu subestima o femeie? :D :D
Sorina611: Era o glumă ce am zis eu mai sus, dar să știi că nu în totalitate. Calistrat Bogza chiar a subestimat-o pe Vitoria crezând că doar se va plimba puțin prin zonă, apoi va renunța și-și va vedea de treaba ei. El n-a intuit inteligența ei nativă, ambiția și tăria caracterului, fapt ce i-a provocat moartea în final.
Alina683: Si care e aspestul moral educativ?
Sorina611: Depinde cum vezi tu povestea, dar ca să nu te las așa în aer, uite o variantă: Autorul ne demonstrează prin faptele petrecute în roman că dreptatea și adevărul triumfă și iese la iveală, sfidând orice alte piedici.
Sorina611: Prin calitățile ei, Vitoria reușește să descopere ucigașii soțului ei, trecând peste obstacolele ce i-au stat înainte și sperând că în cele din urmă dreptate va fi făcută, ceea ce s-a și întâmplat.
Sorina611: Cum e?
Alina683: Mersi fain :)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0
Pai, in final Vitoria ii demasca pe cei care l-au ucis pe sotul ei Nechifor Lipan iar acestia sunt arestati.

Alina683: Si care e morala (astepctul educativ ) ?
Alina683: aspectul *
Răspuns de sam92
1
Morala romanului e inacceptabila.Si asta pentru ca glorifica razbunarea ca mod de rezolvare a unui conflict.Observam ca Vitoria nu procedeaza legal, nu se adreseaza unei autoritati care sa infaptuiasca justitia.Ea ca parte implicata, nu-si poate face dreptate.Si nici nu incearca!Ea doar se razbuna.


Sorina611: Hmmm...foarte interesant! Îmi place că ai o părere în ciuda faptului că nouă la școală ni se predă un anumit punct de vedere.
Sorina611: Dar Vitoria s-a adresat autorităților, apoi a decis să-și facă singură dreptate
sam92: Trebuie sa recunosc ca ideea nu-mi apartine.Am citit-o pe blogul judecatorului Cristi Danilet.Punctele de vedere predate in scoala trebuie privite cu multa circumspectie.Nu ca ar fi apriori false, dar pot avea o doza de falsitate.Iti dau un exemplu.Stii de ce s-a sinucis Decebal?Ca sa putem sta noi elevii in banci!Sau vesnicia graniteor actuale ale Romaniei.Nici o vorba despre Basarabia...Puncte de vedere predate in scoala....
Sorina611: Înțeleg ce spui. Oarecum cred că e bine că elevii văd o doză de falsitate în cele predate la școală, că tot vorbim de puncte de vedere... Asta arată că există dezvoltare în viziunea persoanei respective, că vede dincolo de ceea ce spun alții, ceea ce, din nou, după mine, e un lucru bun. Până la urmă ai scris aici acea părere fiindcă te-ai regăsit în ea.
Sorina611: Iar legat de Decebal, bănuiesc că e replica unui profesor care a dus la extrem gestul. Cred că se referea că prin faptul că s-a sinucis, Decebal a dat libertate urmașilor..oarecum.. Și pentru noi asta înseamnă să putem învăța, implicit să stăm în bănci. Oricum, și așa e abstract. Cred că tocmai fiindcă nu se pomenește nimic de Basarabia la școală sunt total paralelă cu subiectul. Nu știu ce să zic, eu doar ți-am apreciat viziunea dinafara cutiei. :)
Alte întrebări interesante