Limba română, întrebare adresată de georgianapopa7, 9 ani în urmă

Motivarea opiniei ca Praslea cel voinic si merele de aur este un basm.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MoValentin
8

DEMONSTRATIE BASM

Consider ca opera literara ,,Praslea cel voinic si merele de aur'' este un basm popular, deoarece prezinta trasaturile acestuia: opera epica in care fapte obisnuite se impletesc cu altele neobisnuite, la care participa personaje reprezentand binele si raul. In plus, textul are autor anonim si colectiv, fiind cules de Petre Ispirescu.

In primul rand, reperele spatio-temporale sunt vagi, nedeterminate: odata, la curtea unui imparat. Se remarca, de asemenea, formulele specifice: initiala ,,A fost odata ca niciodata''( sugestie a unui timp imaginar) si cea finala si ,, incalecai p-o sea si v-o spusei dvs. asa'' ce scoate pe cititori din lumea basmului. Intamplarile au un caracter fantastic, prezentand aventurile fiului de imparat in incercarea de a-l prinde pe hotul merelor de aur. Apar si cifrele magice: trei zmei, trei fete si trei frati.

In al doilea rand, eroul intamplarilor este Praslea, deoarece participa la intreaga actiune si este reprezentantul binelui. Numele sau ii sugereaza trasaturile: cel mic, dar si cel viteaz. Desi ironizat la inceput, reuseste sa-si demonstreze calitatile:inteligenta(cand isi face un plan pentru a prinde hotul), curajul si vitejia (in confruntarea cu zmeii), dar si mila (salveaza puii de zgripsor si nu se razbuna pe fratii sai)

In concluzie, argumentele date sustin incadrarea textului in specia basmului

 

Alte întrebări interesante