Limba română, întrebare adresată de anasandu13, 9 ani în urmă

Motivati folosirea cratimei in cubintele: apus-au, m-afund, adusu-mi-au.


mihaita13: sunt cumva intr-o poezie sau sunt luate din proza
anasandu13: sunt din opera epica dan capitan de plai
mihaita13: pai atunci cratima are un singur rol.Rol ortografic marcand rostirea intr-o singura silaba a unui sfarsit de cuvant si a inceputul altui cuvant fara elidare la primul cuvant.La al doilea marcheaza rostirea intr-o singura silaba a unui cuvant si a altui cuvant cu elidarea vocalei "A". La al treilea marcheaza rostirea intr-o singura silaba fara elidare

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
1

apus-au:

- s-a folosit cratima deoarece avem forma inversă a perfectului compus "au apus", totodată marchează pronunțarea într-o silabă a două cuvinte întregi.

m-afund:

s-a folosit cratima, deoarece două părți de vorbire diferite se pronunță în aceeași silabă , ceea ce a dus și la elidarea vocalei "ă", astfel evitându-se și hiatul în fonetică sintactică.

adusu-mi-au:

- prima cratimă s-a folosit deoarece avem forma inversă a perfectului compus în care apare vocala de legătură "u" după participiu, pentru a crea posibilitatea pronunțarii împreună a întregului grup.

- a doua cratimă marchează rostirea împreună a două părți de vorbire diferite: pronumele personal "mi" și verbul auxiliar "a avea" care intră în componența perfectului compus.

Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă