„Multă vreme s-a crezut că Țara Românească s-a întemeiat printr-o descălecare din Făgăraș. De acolo ar fi venit Radu Negru Vodă, pe la sfârșitul secolului al XIII-lea și ar fi ocupat ținutul dintre Carpați și Dunăre, întemeind orașe, făcând curți domnești și ridicând biserici. Așa povestește tradiția literară păstrată în cronica cea mai veche a Țării Românești. [...] Astăzi știm că lucrurile s-au petrecut altfel. Întemeierea Munteniei sau a Țării Românești nu se datorează unor descălecători veniți din Făgăraș, ci reunirii sub o singură stăpânire românească a diferitelor formațiuni politice, cnezate și voievodate, din dreapta și stânga Oltului. Ea nu s-a făcut dintr-odată, într-un singur an, ci a cerut mai multe decenii. A fost precedată de încercarea neizbutită a lui Litovoi și a fost încoronată de strălucita biruință din 1330 a lui Basarab cel Mare, Întemeietorul...” (C.C. Giurescu, D.C. Giurescu, Istoria românilor)
Pornind de la sursa dată, rezolvați următoarele cerințe:
1. Precizați numele conducătorilor români menționați în sursă.
2. Menționați tipul de formațiuni politice prestatale amintite în sursă.
3. Definiți termenul descălecat.
4. Prezentați acțiunile militare desfășurate de conducători ai românilor în încercarea de obținere a independenței statului de la sud de Carpați.
Răspunsuri la întrebare
Raspuns:
1.Conducătorii menționați în sursă sunt:Radu Negru Vodă și Basarab cel Mare.
2.Formațiunile politice amintite în sursă sunt cnezatele și voievodatele.
3.Descălecatul este teoria contribuției românilor transilvăneni la întemeierea statelor românești.
4.Litovoi a încercat să obțînă independența românilor la sud de Dunăre,și nu a câștigat.Basarab I(Basarab cel Mare),în schimb,a câștigat independența la Posada in 1330.
Explicatie:
1/2
„Multă vreme s-a crezut că Țara Românească s-a întemeiat printr-o descălecare din Făgăraș. De acolo ar fi venit Radu Negru Vodă, pe la sfârșitul secolului al XIII-lea și ar fi ocupat ținutul dintre Carpați și Dunăre, întemeind orașe, făcând curți domnești și ridicând biserici. Așa povestește tradiția literară păstrată în cronica cea mai veche a Țării Românești. [...] Astăzi știm că lucrurile s-au petrecut altfel. Întemeierea Munteniei sau a Țării Românești nu se datorează unor descălecători veniți din Făgăraș, ci reunirii sub o singură stăpânire românească a diferitelor formațiuni politice, cnezate și voievodate, din dreapta și stânga Oltului. Ea nu s-a făcut dintr-odată, într-un singur an, ci a cerut mai multe decenii. A fost precedată de încercarea neizbutită a lui Litovoi și a fost încoronată de strălucita biruință din 1330 a lui Basarab cel Mare, Întemeietorul...”
*cuvintele scrise ingrosat sunt pentru ex 1
**cuvintele subliniate sunt pentru ex 2
3.Definitia poate fi gasita la pagina 54 in manual
4.Informatiile sunt luate din lectie pag 54.
Sper ca te-am ajutat!