Muntii africii campii ajutatima va rog
Răspunsuri la întrebare
Africa este al doilea continent ca marime, al Pamantului, traversat de Ecuator si de cele doua tropice, cuprins intre Oceanul Atlantic (la Vest), Marea Mediterana (la Nord), Marea Rosie si Oceanul Indian (la Est), avand o suprafata de 30.3 mil. km (cu insulele invecinate) si populatia de 668.700.000 locuitori. Se intinde intre 37.21 lat. N –Capul Ros el-Abiad si 34.52 lat. S –Capul Acelor pe suprafata de 8000 km si intre 51.20 long. E –Capul Ros Hafun pe o suprafata de 7400 km. Africa este constituita dintr-un bloc masiv vechi, care a suferit putine modificari in perioadele glaciare mai recente si unde structurile de platforma au o dezvoltare larga.
Relieful. Forma tipica a reliefului .
Africa are un relief mai putin variat ca al altor continente. Este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 750 m iar cea maxima este de 5895m.-Vf. Kilimanjaro.
Se deosebesc :
1. Africa Joasa –Sahara, Sudanul, Guineea si depresiunea Zair cu altitudine in general sub 500 m.
2. Africa Inalta –Abisinia, Somalia
3. Africa de Sud –construita din podisuri inalte de peste 1000 m.
Doar sistemul montan al Atlasului este format din cutare, restul muntilor africani reprezentand mari zone de factura, in care se pot grupa atat marginile inalte ale Marelui Graben Est-African (podisul Abisiniei si podisul Somaliei) cat si muntii,podisurile ridicate tectonic (Ahaggar,Tibesti) si horsturile (Muntii de Cristal si Munti Scorpiei) De formarea Marelui G raben Est-African sunt legate puternice erupti vulcanice, care au dat nastere muntilor vulcanici :
a) Kilimanjaro,
b) Kenya(5199m)
c) Elgon(4332m).
Depresiunile sunt largi si limitate de praguri :
a) Kalahorii
b) Zair
c) Ciad
d) Niger
e) cele din Sahara
Campiile sunt restranse si de scufundare recenta :
a) Campia Senegalului
b) Campia Guineii Superioare
c) Campia Mazambicului
d) Campia Somaliei
Resursele solului.
In Republica Africa de Sud (Witwaters rand), Zimbabwe, Zair(Shabat), Tanzania,Ghana etc. Exploatarile de diamante in neckurile din Republica Africa de Sud(Kimberley) sau in aluviunile din Zair, Angola, Ghana, Sierra Leone etc. si de minereuri de fier mai ales in Liberia, Zimbabwe, Algeria si Republica Africa de Sud. Zacamintele importante de petrol se afla in Sahara, Salah si Libia iar gazele naturale in Hassi-R’Mel.
Africa detine mari ponderi in productia lumii capitaliste de :
a) crom (75%)
b) cupru (47%)
c) mangan
d) zinc
e) stibiu
f) plumb
g) azbest
Clima.
Africa este continentul cu clima cea mai ridicata de pe glob, dintre care se deosebesc zonele :
a) o zona de clima ecuatoriala (cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii)
b) doua zone de clima subecuatoriala
c) doua zone tropicale (cu precipitatii extrem de reduse –intre 50-150 mm anual)
d) doua zone subtropicale (cu doua sezoane opuse –umed
si secetos)
Cea mai ridicata temperatura s-a inregistrat la Azitiyah -Libia (58 ) la data de 13.dec.1922 iar valorile termice de peste 40 sunt frecvente in intreaga Sahara.
Hidrografia.
Africa se caracterizeaza prin fluvii si lacuri mari dar si prin intinse zone endoreice (1/2 din continent). Cele mai importante fluvii sunt :
a) Nilul –cel mai lung fluviu al lumii
b) Zair
c) Niger
d) Orange
e) Senegal
Pe langa acestea se pot enumera si lacurile tectonice ale caror apa este dulce exceptie facand lacul Ciad situat in zona semiarida care este de o adancime redusa dar apa sa este
sarata.