Biologie, întrebare adresată de anastafia, 8 ani în urmă

Nu inteleg de ce lipidele trebuie sa fie hidrosolubile pentru a fi absorbite la nivelul intestinului subtire. Nu pot difuza din moment ce membrana celulara este bilipidica? Sau nu pot strabate portiunile hidrofile?
Stiu ca acestea ajung hidrosolubile ajutate fiind de sarurile biliare insa dupa nu ar trebui sa ramana blocate in portiunea hidrofoba din interiorul membranei?


JustKidding: iti sugerez sa te uiti si la videoclipul acesta, daca vrei sa te lamuresti mai bine legat de digestia lipidelor : https://www.youtube.com/watch?v=i0kHf_5s3J8

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de JustKidding
1
Lipidele trebuie sa fie hidrosolubile deoarece sunt substante grase organice insolubile in apa. In primul rand, ele nu se pot difuza direct prin membrana intru cat sunt molecule non-polare, si sunt si hidrofobe (datorita faptului ca sunt molecule ce contin hidrocarburi + sunt esteri). Acest fapt permite emulsionarea lipidelor de catre sarurile biliare si in consecinta, actiunea lipazelor asupra lor. 
Ele sunt transformate in picaturi cu diametru mai mic de un micron (in prezenta de lecitina-saruri biliare), devenind acizi carboxilici si fiind mai departe absorbite/difuzate in celulele intestinale

Trigliceridele ---> se scindeaza in 3 acizi grasi  + un glicerol ---> (acizii grasi sunt lanturi lungi de acizi carboxilici, deci primesc gruparea OH, iar glicerolul (1,2,3-trihidroxipropan/glicerina) primeste din apa atomi de H.

In concluzie, lipidele emulsioante ajung sa aiba o parte hidrofoba, dar si una hidrofila prin aditia apei. Voi atasa o schema pentru a vedea mai bine procesul.


Anexe:
Alte întrebări interesante