Limba română, întrebare adresată de panuelos, 8 ani în urmă

Numele-acest
are ceva în el
care sună nespus de frumos -
e ca și cum
boabele copiilor
care ne seamănă de sărbători
s-ar lovi de trupul unei viori.




Numele-acest
Are ceva nespus de limpede-n el -
e ca și cum te-ai uita la o stea
prin altă stea.





Numele acest
are în el ceva amețitor de adânc -
e ca și cum te-ai uita
în oglinda unei fântâni
prin altă fântână.





Numele-acest
e ca streșina casei noastre -
pe fiecare literă a lui
rândunica își poate clădi
cuib de lut.

1. Interpreteaza sugestia contextuala a imaginii artistice din versurile sunliniate din prima strofa ( e ca si cum.....unei viori)
2. Motivul literar al creatiei din textul propus in raport cu titlul
3.Mesajul global in 10 randuri in raport cu afiirmatia " numele nu face faptele"
Explica in 5 randuri valoarea simbolica in contextul poeziei a substantinului "stea".

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
1
1  Numele e ca si trupul unei viori...sugestia contextuala este a ascendentei ontogenetice ...Trupul viorii este trupul feminin , este purtatorul vietii, ca vibratie , ca si cantec.Boabele de grau cu care suntem colindatide sarbatorile de iarna simbolizeaza o cumpana si tot odata o renastere a timpului , grau ce sta sub zapada, copiii ce sunt viata cea noua.boabelede graunu ne mai lovesc pe noi ci izbesc chiar matricea bilogica a vietii.Timpul rezoneaza in nume, pentruca numele ne poarta sine, ne duce prin viata si dincolode ea.

2. motivul creatiei..nu il vad.L-a vazut celce a apropus aceasta analiza, dar asa e la o opera literara buna, fiecare simte ceva , rezoneaza (ca as raman la vioara) la altceva.Eu vad aici motivul constructiei, si spre in final cand numele este vazut ca avatar al persoanei.Persoana se cladeste pe ea insesi prin litetrele numelui asa cum randunica isi cladeste cuibul din lutul tarii si saliva fiintei sale.Pentru un artist, creeatia este munca si constructia lui, probabil ca la asta s-a gandit cel ce a "creeat" cerintele.

3.Mesajul global este ca numele ne reprezinta si nu este dat la intamplare ci in legatura intima cu persoana noastra.Noi si numele noastru ne creeam reciproc.
Mesajul global mi se pare mult mai  complex si ma ideschis  decat  afirmatia transanta , simplista si chiar neconvingatoare "numele  nu face faptele".Mesajul poeziei este altul: prin faptele noastre ne cladim si pe noi , si numele.In atemporalitate ( cand timpii anterior , prezent si posterior devin doar trepte pe o scara) nu mai conteaza cine precede pe cine, daca e existentialism sau destin; numele si faptele sunt strans legate in cele Vazute si in cele  Nevazute.Numai conteaza  care este Cauza si care este Efectul. In alte culturi si chiar in cea crestina la inceput, numele se presupunea ca determina persoana.O persoana care se schimba radical isi schimba si numele...vezi Saul =Petru si nu uita poezia din perioada cladirii numelei de ROMANIA din "Principatele Unite" :
" Ne dase nume de Curcani
Un hâtru bun de glume,
Noi am schimbat lângă Balcani
Porecla în renume!"

3 Steaua cred ca e vazuta ca o esenta a Universului.Limpede , departata, ve ghiind si marcandu-ne subtil destinele."Ca si cand te-ai uita la o stea prin alta stea" presupune a ajunge intr-un fel inexplicabil pe acea 'alta stea" prin care sa te uiti.Sau, mai degraba,  a FI acea alta stea. Presupune a realiza ca si fiinta umana este o mica stea a Universului, o reflexie/proiectie/un avatar al unei Stele de pe bolta. Mit intalnit in multe culturi in care Astrele au corespondent uman.

albatran: avand in vedere ca G,Vieru este un mare poet national , Moldovean si Roman,cred ca trimiterea la un alt poet moldovean si roman este potrivita.
Alte întrebări interesante