Numește categoriile sociale din țările române, analizează dările care trebuiau să le presteze. Vă rog cineva să mă ajute dau tot ce pot
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Categoriile sociale din Țările Române erau țăranii dependenți, liberi și boierii.
Țăranii liberi puteau să părăsească locul lor de trai.
Țăranii dependenți, aserviți erau legați de glie, termenul folosit pentru a exprima faptul că nu aveau dreptul să plece din locul lor de trai.
Țăranii liberi lăsau moștenirea urmașilor lor.
Țăranii dependenți erau nevoiți să plătească taxe, să aibă acordul boierului, să realizeze mai multe acte pentru a lăsa moștenirea urmașilor lui.
Țăranii liberi aveau datoria de a participa la oastea mare care includea toți oamenii cu dreptul de a purta arme, unele taxe și impozite la biserică și stat precum zeciuala bisericească.
Țăranii aserviți erau obligați să participe la oastea mare, să facă claca (toate muncile țăranului pe pământurile boierului), plătească dijma boierului (o parte din roada proprie), pe lângă taxele și impozitele la biserică și stat.
Boierii erau oameni bogați cu proprietăți, aristrocrați, nobili. Se împărțeau după avere în mai multe ranguri și funcții. Ai doilea cei mai mari oameni din stat după domnitor!
SUCCES!