Chimie, întrebare adresată de pasionat, 9 ani în urmă

O cantitate de formiat de fenil se hidrolizează cu 500 ml soluţie de HCl 2M. Amestecul de reacţie se tratează cu 500 ml soluţie de brom 6M şi se obţin 331 g de precipitat, care se îndepărtează pri filtrare. Soluţia rămasă se neutralizează cu NaHCO3. Se cere volumul de dioxid de carbon (c.n.) rezultat în urma reacţiei de neutralizare, dacă toate reacţiile se desfăşoară cu randament de 100%.


Utilizator anonim: daca se hidrolizeaza.. nu este o reactie cu ""H2O"" ?? -> Reactia de hidroliza= reactia cu apa.
Sorina611: Dar poate se referă la faptul că hidroliza are loc în cataliză acidă..
Utilizator anonim: poate :)
Sorina611: X_X
Utilizator anonim: -_-
Sorina611: A fost sec.
Sorina611: Ai rezultatul la problemă?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sorina611
49
La început faci hidroliza normal, rezultă acidul și fenolul. Fenolul îl pui în reacție cu o soluție de brom. Am presupus că se formează compusul trisubstituit și m-am verificat calculând de pe reacție. Datele problemei îți spun că ai 3 moli de brom, dar ai și 3 la coeficient, iar masa moleculară a precipitatului este 331, ca în problemă. Deci am presupus bine că se introduc 3 moli de brom.
Zice că ce rămâne e tratat cu bicarbonat de sodiu, și aici e șmecheria. Pe lână acidul formic, și bromhidric care se formează, noi mai avem și acidul clorhidric folosit ca și catalizator. Ăla nu se consumă în reacția de hidroliză, ci în reacția de neutralizare. De pe reacții calculezi apoi dioxidul de carbon format și dă 112.
Anexe:

pasionat: Aşa este! Mulţumesc mult!
Sorina611: Cu multă plăcere!
Alte întrebări interesante