Geografie, întrebare adresată de adeea887, 9 ani în urmă

o cauza care determina frecventa mare a alunecarilor de teren in Subcarpati


stefan123123: scriem doar una?
kokolino19: ti-am scris 3-4 , ca sa poti retine doar una

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de blindseeker90
154
Alunecarile de teren au doua componente: calitatea solului si factorii externi care declanseaza fenomenul de alunecare.

Cu cat solul este mai faramitat si mai mobil, cu atat este mai usor sa se miste intr-o parte si alta. Subcarpatii au sol argilos, plin de sedimente, care indeplineste aceste conditii. Apoi conteaza panta: daca avem un teren plat, sunt sanse mici sa se miste. Zona Subcarpatilor este de podis, dealuri, unde sunt inclinatii semnificative ale solului. Apoi, depinde de tipul de plante care tin acel sol stabil. Stim foarte bine ca radacinile copacilor sunt masive si pot sa mentina solul dimprejurul lor. In zona Subcarpatilor cresc paduri de o suprafata importanta, dar defrisarile au scazut efectivul lor.

Efectele externe care pot produce alunecarea sunt: ploaia, inundatii, activitate umana. Aici, din nou, apa se infiltreaza in sol si-l face instabil, dar il si misca prin directia de curgere. Omul construieste diverse cladiri care pot destabila solul prin fundamentul lor, sau alte activitati economice si industriale. Ambele conditii sunt intalnite in zona Subcarpatica unde sunt nivele de precipitatii mai ridicate decat in zona de campie, a Baraganului

TI-am dat mai multe cauze, dar am vrut sa intelegi care este procesul fenomenului
Răspuns de kokolino19
60
Prezența rocilor argiloase, fragmentarea ridicată a reliefului, despăduririle au favorizat si ele procesele de alunecare, tehnicile agricole necorespunzatoare.

Vranceanu: Defrisarea abuziva a padurilor
Alte întrebări interesante