o compunere argumentativa la textul "doua loturi "de ion luca caragiale
dau coroanaaaa
Răspunsuri la întrebare
Opera literara Doua Loturi de I.L Caragiale face parte dintr-o nuvela , deoarece prezinta trasaturile acestei specii literare .
In primuld rand, actiunea este fixata in timp ( intamplarile au avut loc in intervalul catorva luni ) si in spatiu ( mediul citadin ) , desfasurata cronologic si gradat , conflictul este puternic si concentrat, organizat pe doua planuri : exterior si interior , iar intriga este riguros construita.
Textul debuteaza cu intriga ,momentul in care Lefter Popescu si sotia sa cauta disperati biletele de loterie pe care le credeau castigatoare . Naratorul relateaza in expozitiune istoria biletelor , ce fusesera cumparate de Lefter cu bani imprumutati de la capitanul Pandele , intrucat se considera ghinionist . Capitanul este cel care il anunta vestea cea buna , dar biletele nu sunt de gasit . De aceea , protagonistul isi ia concediu medical pentru a da de urma lor.
Desfasurarea actiunii cuprinde mai multe episoade : cautarea infrigurata a celor doi soti ; amintire jachetei cenusii ; spargerea farfuriilor primite de la chivute in schimbul obiectului vestimentar ; plecarea la chivute ; admonestarea si arestarea acestora ; bataia primita de Lefter de la chivute si prezentarea la minister pentru a da un dosar unui coleg .
Punctul culminant il consituie surpriza descoperirii biletelor in sertarul de lucru. Fericit si ironic , personajul masculin isi da demisia si merge sa -si incaseze castigurile , dar afla cu stupoare ca biletele sunt viceversa.
Deznodamantul nu apare clar precizat , autorul afirmand in epilog ca nu stie ce s-a intamplat cu personajele sale. Face totusi referire la un batranel , ce rosteste mecanic ,,viceversa'' si la o maicuta ce aduna cioburi.
In al doilea rand , ca in orice nuvela , se remarca un conflict exterior ce se manifesta intre soti , si unul interior , in sufletul protagonistului , care spera la o schimbare majora a destinului sau. Relatarea acestor fapte se face din perspectiva unui narator obiectiv , omniscient si omniprezent, ale carui marci specifice sunt verbele si pronumele la persoana a lll -a (puteau , a inceput ). In plus , modurile de expunere sunt cele specifice nuvelei : naratiunea are rol in relatarea faptelor ( A trecut mult de la aceasta ), si este impletita cu dialogul , ce contriubuie la dinamizarea actiunii si la caracterizarea indirecta a personajului ( - De unde stii dumneata norocul meu ? ). De asemenea apare si monologul interior (-Ti-ai gasit! eu si noroc !). In plus , personajele nuvelei sunt bine individualizate : principale - Lefter Popescu , un functionar , la un minister l secundare - sotia sa si episodice L seful , capitanul Pandele .Protagonistul reprezinta tipul omului obisnuit care doreste sa-si schimbe situatia , bazandu-se pe noroc.
In concluzie , se poate afirma ca opera literara Doua Loturi de I.L Caragiale este o nuvela , in care autorul isi exprima in mod indirect viziunea artistica despre destinul unui om obisnuit .