Limba română, întrebare adresată de Yulyan, 9 ani în urmă

O compunere cu tema " o vizita la muzeu"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
30

Salut!

O compunere cu tema „o vizită la muzeu”

______

Aventuri în Muzeul Armelor

Drept recompensă pentru elevii olimpici ai școlii din acel an, directoarea a aprobat un proiect mai vechi de-al profesoarei de franceză - o excursie cu masă, cazare și transport la preț redus în Paris pentru o săptămână. Am fost încântat să aflu că urma să petrec clipe fabuloase în cea mai vizitată capitală a lumii, alături de colegi isteți și liniștiți și de profesoara pe care o admiram atât de mult.

Fiecare zi era destinată unui punct de atracție și iată-ne în a treia zi ajunși la Complexul muzeal al Domului Invalizilor care găzduiește celebrul mormânt al lui Napoleon Bonaparte, Muzeul Armelor, Curtea de Onoare, Muzeul plano-reliefurilor, Capela Domului. Vizitarea Muzeul Armelor mi-a venit ca o mănușă, priveam fascinat săbiile vikingilor, muschetele, grenadele, tunurile, armurile, o multitudine de obiecte militare mai mici sau mai mari, uniforme, o colecție cu adevărat impresionantă organizată pe epoci și tematici. Trecând prin Sala Armurilor, am admirat diversitatea acestora și am intrat fără să îmi dau seama în atmosfera vremurilor de demult.

Armurile pentru copiii de 6-7 ani m-au uimit, parcă îi vedeam pe micuții fii de nobili mărșăluind alături de familiile lor echipați cu așa costume grele și aparent brutale, dacă ne gândim la lumea în care trăim acum. În imediata apropiere am zărit o ușă imensă, curiozitatea m-a împins să o deschid. Am continuat câțiva pași pe holul lipsit de vitrine, am cotit la dreapta, unde am nimerit lângă o poartă metalică. Trecând mai departe, coborând câteva scări, am pătruns într-o sală în care lumina naturală pătrundea difuz. Mai erau câteva armuri incomplete care probabil urmau să fie reparate pentru a fi puse la dispoziția vizitatorilor. Am atins din greșeală sulița prinsă de o armură, aceasta s-a balansat ușor, însă am tresărit mai înspăimântat când am simțit o mână fermă pe umăr. Era un paznic care mă văzuse strecurându-mă, îmi spuse să-l urmez înapoi, deoarece ușa metalică, dacă se trântea, mă bloca în interior.

Deși am trăit clipe de teamă, de emoția aventurii, cred că această amintire este una pe care nu o voi uita foarte curând, iar data viitoare când voi reveni la Paris, voi începe vizita tot cu Muzeul Armelor.

______

Structura compunerii narative

1. Introducerea:

- este prima parte a compunerii, în care sunt prezentate reperele de spațiu și de timp, precum și personajele participante la întâmplare

2. Cuprinsul:

- prezentarea întâmplării propriu-zise în ordinea logică a desfășurării evenimentelor

- a nu se insista mult pe descrierea cadrului acțiunii

- a se respecta momentele acțiunii (intriga, desfășurarea acțiunii, momentul culminant, deznodământul)

- păstrează persoana la care se face povestirea (persoana I sau persoana a III-a)

3. Încheierea:

- finalul compunerii reprezintă rezolvarea conflictului, decizia luată sau impresia generală pe care ne-a lăsat-o întâmplarea.

Alte întrebări interesante