Limba română, întrebare adresată de elenadenisa1, 9 ani în urmă

o compunere cu titlul in tren

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
22

* Cerință:

  O compunere cu titlul "În tren".

* Răspuns:

  • TITLU

                                                În tren  

  •  INTRODUCERE - indici de spațiu și de timp

  Câmpurile erau goale și ruginii. Era semn că toamna târzie se instalase peste tot. Era un început de noiembrie însorit! În acea dimineață, călătoream spre Predeal cu trenul, iar până acolo aveam de străbătut multe localități. Culorile se îmbinau armonios, lăsându-mă fără cuvinte. Doar priveam.  

  • CUPRINS - desfășurarea acțiunii și conturarea personajelor

  Colegii mei de compartiment erau drăguți. O doamnă mai în vârstă, dar îmbrăcată elegant, citea dintr-o carte, iar domnul în costum butona cu foc telefonul. Niciunul nu privea peisajul superb de toamnă. Erau prea prinși de activitățile lor. Eu nu puteam să fac altceva, fiind absorbită de frumusețea frunzelor arămii ale copacilor. Pădurile ruginii de foioase s-au amestecat, pe parcursul drumului, cu acele verzi ale coniferelor. Începea zona de munte, iar câmpia și dealurile rămâneau în urma trenului. Mi-am scos un bloc de desen micuț și am început să desenez muntele și câțiva brăduți. Deși peisajul desenat trecuse, lucram la el din imaginație. Văzând activitatea mea, cei doi colegi de compartiment s-au oprit din ce făceau. S-au uitat pe furiș la desenul meu și zâmbind, au început să privească și ei pe fereastră. Au fost apoi interesați să-mi răsfoiască blocul de desen. Le plăcea ce desenam eu! Am început să vorbim, să povestim și așa s-a format o atmosferă frumoasă. Am aflat că doamna elegantă a fost profesoară de pictură și domnul în costum era director la un muzeu de istorie. De la cei doi am avut multe de învățat în acea zi, pentru că mi-au vorbit despre pictorii celebrii, despre tablourile lor și despre istoria bijuteriilor făcute de daci. Îmi părea rău că nu mai era mult și trebuia să cobor. Ne-am urat numai de bine la coborâre și ne-am văzut de drum.  

  • ÎNCHEIERE - concluzia evenimentelor

     M-am bucurat că în acea zi de toamnă târzie am cunoscut doi oameni deosebiți, pe care, poate, îi voi mai revedea vreodată în tren.

Alte întrebări interesante