Limba română, întrebare adresată de ceareeasinuameu12, 9 ani în urmă

O compunere cu titlul " Limba romana "

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
33

╔════════♥

 Bună!  

╚════════♥

╔════════♡

 Răspuns:  

╚════════♡

  • TITLU:                                LIMBA ROMÂNĂ

_____________

305 de cuvinte

_____________

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

    Prima zi de școală ne-a așteptat cu abecedarul pe bancuțe. Tainele sale ne-au cuprins încă de la răsfoirea primelor pagini. Învățătoarea ne-a spus cu glas cald că de astăzi, din clasa întâi, va începe călătoria noastră altărui de limba română, limba noastră maternă.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

    Cu o istorie îndelungată, limba română ne-a oferit pe parcursul anilor multe informații. Am învățat încă de mici să vorbim în această limbă, să citim, să scriem. Fiecare pas ne-a adus mai aproape de ceea ce suntem astăzi, când putem spune că știm să scriem și să ne exprimăm corect în limba noastră maternă. În clasele mai mari am învățat ce este vocabularul, ce sunt părțile de vorbire și cum gramatica limbii române este foarte importantă. Literatura ne-a curpins și ea, mai ales cu primele basme citite de părinți și bunici. Farmecul a continuat cu povestiri, schițe, poezii, nuvele și romane ale scriitorilor români. Aceștia au iubit limba română și ne-au oferit o adevărată moștenire plină de valori, îndemnându-ne să ne apreciem limba, țara și istoria. Am învățat la școală că limba română este o limbă romanică, însă, aceasta cuprinde și cuvinte din alte limbi, precum cea dacă. Este vorbită de aproabe 28 de milioane de oameni de pe tot globul, inclusiv de mine! Mă bucur că limba mea este atât de frumoasă, de complexă. Cuprinde multe cuvinte interesante, precum arhaismele, regionalismele, precum și multe expresii populare, care parcă aduc înapoi o parte din timpul trăit de strămoșii noștri.

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

    Limba română îmi este dragă și mă bucur că o cunosc, că încerc zilnic să mai învăț câte un lucru nou despre ea și să mă exprim și să scriu din ce în ce mai bine.  O să îi învăț și eu, la rândul meu, pe cei mai mici, cum să iubească limba română, care sper să nu se piardă de-a lungul timpului!

╔════════♡

 Explicație:  

╚════════♡

  •   COMPUNERE DESCRIPTIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta caracteristicile subiectului ales de autor, precum un peisaj din natură, o ființă dragă, un obiect etc..

*** Caracteristici:

  - conține în mod obligatoriu: introducere, cuprins și încheiere;

  - modul de expunere predominant este descrierea;

  - accentul se pune pe descrierea caracteristicilor subiectului;

  - personajele alese sunt descrie cu lux de amănunte, fiindu-le evidențiate trăsăturile fizice și sufletești;

  - abundența adjectivelor care determină substantive;

  - limbaj expresiv, cu numeroase figuri de stil și imagini artistice.

╔════════♥

 Succes!  

╚════════♥

Anexe:
Alte întrebări interesante