Limba română, întrebare adresată de Pisicutafarateme, 9 ani în urmă

o compunere despre obiceiuri de iarna


Pisicutafarateme: ajutorrr
hartro27: invata

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Gabriela016
18
Dintre obiceiurile calendaristice cele mai raspandite si mai de buna seama ciclurile legate de sarbatoarea Nasterii Domnului IIsus Christos.Craciunul este polul in jurul caruia graviteaza o multitudine de colinde ,urari si traditii specifice ,care trimit spre vremuri demult apuse , dar ce se regasesc, surprinzator, in contemporaneitate. In folclorul romanesc colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice.

Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-L întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece şi jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor româneşti desfăşurate cu ocazia Anului Nou, dar şi a Crăciunului cuprinde: colinde de copii, colinde de ceată (colindele propriu-zise), cântecele de stea, vicleimul, pluguşorul, sorcova, vasilca, jocuri cu măşti, dansuri, teatru popular şi religios, etc. Cele mai bogate, mai variate şi mai strălucitoare din punct de vedere artistic sunt, alături de pluguşoare, colindele de ceată.
Caracterul esenţial al sărbătorii este bucuria şi încrederea cu care omul întâmpină trecerea de la anul vechi la anul nou, începutul unei noi perioade de vegetaţie, al unei noi etape în viaţa lui şi a sătenilor săi, a colectivităţii în care trăieşte.

Obiceiurile de iarnă se respectă în satele ialomiţene cu sfinţenie. Cetele de colindători cutreieră uliţele satelor şi gospodăriile ţărăneşti, făcând tradiţionalele urări.

Farmecul melodiilor şi textelor poetice ale colindelor este inegalabil. Tinerei generaţii îi revine sacrul rol de a duce mai departe acest inestimabil tezaur popul


Pisicutafarateme: mersi
Alte întrebări interesante