Limba română, întrebare adresată de levent, 9 ani în urmă

o compunere despre opera literara

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tcriss
9
Opera lirică este opera literară care aparţine genului liric scrisă în versuri, în care autorul îşi exprimă în mod direct sentimentele prin intermediul procedeelor artistice.Particularităţi / Caracteristici ale operei lirice:
-Eul liric îşi exprimă direct sentimentele ( de admiraţie, de teamă, de bucurie ) prin intermediul figurilor de stil şi a imaginilor artistice.
-Eul liric este prezent în text prin mărci lexico-gramaticale: pronume şi adjective pronominale de persoana I  (eu, mine, îmi, mie, mea) şi verbe de persoana I (stau, citesc, admir, cânt).
-Modurile de expunere folosite sunt descrierea şi monologul liric.
-Eul liric (vocea interioară a poetului) îşi confesiază direct gândurile, ideile şi trăirile.
In operele epice sentimentele sunt exprimate indirect prin intermediul faptelor si al personajelor. Opera epica are ca elemente componente actiunea care se structureaza pe anumite momente, personajele si naratorul. Modul de expunere predominant este naratiunea, fara a include, insa si celelalte moduri.
Eul liric se dezvaluie, se confeseaza fiind prezent implicit, nemijlocit, in opera si de aceea operele lirice sunt prin excelenta subiective. Gradul de subiectivitate este deosebit de ridicat, pentru ca sentimentele sunt profunde si diverse. De aceea si operele lirice ( populare sau culte ) se clasifica si in functie de sentimentele dominante prezente in discursul poetic : elegie, meditatie, pastel, imn, oda etc.
Răspuns de casumriana
6
opera literara este o povestire;depinde mare sau mica.in opera literara desigur fac parte  personaje,negative si pozitive.aceste povetiri sunt apreciate de copii mici dar nu unele pentru mai mari,unele obisnuite.personajul este o persoana care participa la actiune,personajul poate fi:principal,secundar,episodic
o opera literara este scrisa de un autor este o persoana care imaginiaza povestia, iar naratorul este persoana care povesteste opera literaara.
Alte întrebări interesante