Limba română, întrebare adresată de malinutza123, 9 ani în urmă

o compunere in care sa argumentati prin 2 trasaturi ca praslea cel voinic si merele de aur este un basm


Buburuza2000: asta am si eu ca tema pot sa iau si eu raspunsul?
malinutza123: Da. Putem sa vb pe privat?
Buburuza2000: ok
Buburuza2000: unde?
Buburuza2000: pe contul tau sau pe al meu?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DeBwos
3
Basmul popular este o naratiune populara, in care se confrunta personaje atat bune cat si rele,actiunea terminandu-se intotdeauna cu triumful binelui . Universul basmului fiind dominat de supranatural. Basmul are formule specifice :initiale,mediane si finale. Mesajul basmului are un mesaj ce cultiva optimismul si are si valente educative.   ''Praslea......'' este un basm popular,deoarece are toate trasaturile specifice unui asemenea tip de text. In primul rand ,este o creatie populara ,pt ca are caracter oral , anonim si colectiv.In al doilea rand este un text epica,Are actiune,personaje,narator.
Imparatul avea un mar care face mere de aur,dar el nu putu sa manance nici unul .Multi voinici au incercat sa prinda hoti dar nimeni nu reusise,pana la urma reusise fiul cel mic,Praslea,apoi el pleaca impreuna cu fratii sai in elucidarea misterului.La o prapastie ,Praslea coboara,iar fratii sai raman sa-l astepte,Pe taramul celalalt  ,eroul nostru afla palatele a trei zmei care rapisera 3 fete de imparat,el ii  omoara.,el ea  fetele si pleaca .Fratii lui le scot pe fete dar pe el il lasa acolo.Crezundu-l mort  vestesc la imparatie moartea lui ,ei urmand sa se insoare cu fetele cele mari.  Praslea este ajutat de o zgripturoaica  si ajunge nestiut , pe lumea unde traia el.Afla situatie dificila in care se afla aleasa inimii sale.... El se angajeaza ucenic la un argintar si ii trimite fetei  fusul si furca de aur,closca cu pui de aur si marul de aur.  Fata iti da seama  ,ca Praslea traieste  si cere ca mesterul sa fie adus la palat.Identitatea adv a  lui Praslea  este dovedita,cei doi frati isi primesc pedeapsa ,iar el  se insoara  cu fata cea mica si mosteneste scaunul Impartiei.Naratorul povestiind la persoana a 3.
Personajele fiind 1) Bune:praslea,regele,zgripturoaica 2)Rele: zmeii,fratii,cele 2 fete de imparat.''Praslea....'' este bams ,pt ca binele invinge raul ,personajele avand puteri  supranaturale,numere magice si obiecte magice :closca cu puii de aur,marul de aur.   ,actiunea avand loc pe 2 lumi.  ''Praslea... mai este un basm deoarece contine formule specifice :initiala :ne introduce in lumea fictiunii,mediana : mentine interesul cititorului,finala:ne scoate din lumea fictionala.''Praslea... este un basm deoarece contine un mesaj cultivator de  optimism si are valente educative.In concluzie,putem spune ca respecta la toate nivelurile de forma si de continut,conventiile specifice unui asemenea tip de text . 

Buburuza2000: mersi
DeBwos: ;)
Buburuza2000: care este formula mediana?
DeBwos: Eh
DeBwos: Scrie ca nu pot acum sa caut
DeBwos: Ca n-am textul :p
Buburuza2000: pe net ;pppppp
DeBwos: Nu prea am timp:))
DeBwos: Fa ca e bne stiu sigur..
Buburuza2000: nu e vb de asya imi trebuie neaparat formula m ediana:((((((((((((((((((((((((((((((((((99
Alte întrebări interesante