o intamplare la o excursie la biserica fortificata di viscrii i
Răspunsuri la întrebare
Am descoperit un loc desprins din poveştile cu prinţi şi prinţese, un loc în care îţi şi imaginezi cum erau războaiele cu cavaleri pe cai şi unde oamenii blânzi îşi duc viaţa liniştiţi lânga gospodăria şi animalele lor.
Un colţ de poveste din anii 1200, uitat în mijlocul comunităţii noului secol XXI. La doar 10 km distanţă de Braşov, în comuna Hărman, am găsit acea linişte şi bucurie a istoriei parcă netulburate de timpuri.
Biserica Evanghelică Fortificată din Hărman este acel loc în care dacă ajungi odată, vei vrea cu siguranţă să revii.
Vă dau doar câteva repere pentru a vă convinge să faceţi o excursie până la Hărman. Vorbim de o biserică din anul 1240, turnul-capelă este de la 1300, iar picturile murale din secolul al XV-lea.
În interior veţi descoperi şi o colecţie interesantă de covoare anatolice. Pe mine m-a cucerit locul încă din exterior, când am văzut fortificaţia cu zidurile de apărare şi turnul clopotniţă.
Vă introduc puţin în istorie, ca să înţelegi şi contextul apariţiei acestei fortificaşii. Începuturile localității Hărman au legătură cu stăpânirea Ordinului cavalerilor teutoni asupra Țării Bârsei (anii 1211-1225). În acel interval istoric au fost întemeiate mai multe așezări, unele dintre ele cu ajutorul coloniștilor germani.
Toate satele şi comunele din apropierea Braşovului aveau astfel de rădăcini, în toate au fost construite biserici, care apoi au fost şi fortificate. De exemplu în cazul din Hărman, fortificaţiile din jurul bisericii au fost consolidate între anii 1400 – 1600.
Chiar şi după atâţia ani, veţi fi uimiţi să vedeţi aici una dintre cele mai mari, dar şi una dintre cele mai bine conservate biserici din Ţara Bârsei.