Istorie, întrebare adresată de INGSRB, 9 ani în urmă

Ofer 25 de puncte!
1. Descrie portul dacilor
2. Scrie un scurt text despre un domnitor in care sa precizezi:tara si perioada in care a domnit, faptele prin care s-a remarcat si importanta in istorie
3. Scrie trei reforme realizate de Alexandru Ioan Cuza

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eucory
2
3. Reformele realizate de Cuza sunt: Secularizarea averilor manastiresti , Reforma fiscala( prin instituirea impozitului personal și a contribuției pentru drumuri) , reforma agrara. 
1.inbracamintea 
 era una destul de simplă și seamănă destul de bine cu portul popular românesc, încă folosit în unele zone ale țării. Bărbaţii geto-daci purtau cămăși sau un veșmânt despicat în părți, confecționat din pânză groasă, posibil realizată din in sau cânepă, care se purta peste ițari. Analizând reprezentările de pe monumente, se poate opina că pânza cămășii la geto-daci era de diverse grosimi, pentru că ea apare uneori cu crețuri la mâneci și pe margini, fapt care denotă un material mai subțire.În ce privește pantalonii, ițarii, aceștia aveau croieli diferite, unii părând foarte strâmți, alții prezentând crețuri transversale. Geto-dacii purtau, de asemenea, o mantie prinsă cu o fibulă (agrafă), care avea o glugă cu care aceștia își acopereau capul pe vreme rea. Bărbații purtau și brâu lat, probabil din piele sau din pânză groasă.Din lână era confecționată sarica, o haină specifică spațiului nord-dunărean, adoptată, după câte se pare, și de o parte dintre coloniștii și veteranii din Dacia romană, după cum relevă unele monumente, precum stela de la Cășeiu, pe care veteranul Iulius Crescens este reprezentat purtând acest veșmânt.
2. Stefan cel  Mare a fost domnitorul Moldovei , care a dat numelle unei epoci intrand in folclor, traditie si legenda. Venit pe tron cu ajutorul lui Vlad Tepes  1457, el a reusit printr-un abil joc diplomatic sa estompeze orice forma de depententa fata de puterile care atentau la integritatea Moldovei. Pt. a contracara tendintele hegemonice ale Ungariei, s-a apropiat de Polonia , recunoscandu-l ca suzeran pe Cazimir al IV, prin tratatul de la Overchelauti(4 aprilie 1459).  Dupa preluarea Chiliei  de catre Stefan 1465 se va delansa conflictul cu Ungaria, soldat cu victoria lui Stefan, la Baia , in 1467. Consegvent planurilor sale , Stefan isi organizeaza tabara in fata Vasluiului , si in ziua de 10 ianuarie 1475 obtine victoria cu turcii. In anul urmator, infrange pe MAHOMED la Razboieni.In urma confruntarii cu noul rege al Poloniei ,Ioan Albert, s-a dat lupta de la Codrii Cosminului, care a dus la incheierea unui tratat moldo-polon, la Harlau 1499, prin care cele 2 tari deveneau egale in drepturi. Dupa o domnie de 47 de ani, la 2 iulie 1504, tefan cel Mare inceta din viata , fiind inmormantat la Putna, ctitoria sa.


INGSRB: Multumesc mult de tot!
eucory: Cu placere...
eucory: coronita, te rogggg
INGSRB: Am dat-o. Pentru coronita trebuie sa apesi pe multumesc? (sunt incepatoare)
eucory: Scrie acolo, Evalueaza...si apesi pe toate ultima steluta
eucory: suze, fara cuvantul "toate"
INGSRB: Am apasat pe prima. Daca vreau sa apas pe celelalte zice votul tau a fost deja contorizat
eucory: pe ultima, nu pe prima :))))
eucory: in fine.....bine ca ti-am fost de folos
INGSRB: Da, mersi
Alte întrebări interesante