Biologie, întrebare adresată de TeodorSTP, 8 ani în urmă

Ofer 56 de puncte+ coroană celui care îmi va da răspunsul corect cel mai repede!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ebotnari
1

ex 1

1))   1.Plantele ofera mincare animalelor.

2.Plantele lecuiesc bolile animalelor.

2))   1.Animalele ajuta la raspindirea samintelor , ele se ataseaza de blana animalelor si sunt duse in alte locuri unde se pot inmulti.

2.Animalele mor , se descompun , si fac ingrasamint pentru plante.

3))   1.Factorii de mediu care constituie cadrul de viaţă al plantelor sunt: lumina, temperatura, apa, aerul şi substratul de cultura.

4))   Plantele perene sunt plante care revin la viața an de an. Toamna, plantele perene se usucă dar rădăcina lor supraviețuieste peste iarnă, iar primavara aceste plante revin la viață.

Exemple :măceș, stejar, mesteacăn, tei,marul.

5))   Deoarece:Dicotiledonatele sunt o clasă de plante a căror semințe au două cotiledoane, spre deosebire de monocotiledonate, care au doar unul.

6))   Mușchii sau briofitele, sunt plante inferioare din încrengătura Bryophyta, care cuprind aproximativ 12.000 de specii. Ei sunt răspândiți pe tot globul, începând cu zonele calde și ploioase tot timpul anului, cum este zona ecuatorială și sfârșind cu zonele caracterizate prin temperaturi extrem de scăzute, cum sunt zonele polare. În toate zonele climatice ei preferă biotopurile umede.

7))   Care este modul de nutritie al mucegaiului ?

      a)paraziti

8))   Daca facem o taietura in coarja unui brat se va scurge seva , care este foarte lipicioasa.

9))    Fagul face parte din padurile foiase.

10))  Bacterii “bune” din intestin sau probioticele au un rol important in mentinerea sanatatii organismului:

  • Mentin integritatea mucoasei intestinale
  • Stimuleaza dezvoltarea sistemului imun intestinal si astfel ne protejeaza impotriva infectiilor
  • Actioneaza ca un bioreactor, extragand cea mai mare cantitate de energie din alimente
  • Metabolizeaza medicamentele

11))  Saprofit se numește un organism dacă poate trăi numai consumând materie organică moartă. Acest proces are loc prin intermediul unei membrane, având la bază o reacție enzimatică prin care se eliberează substanțele nutritive din materia ingerată.

12))  Simbioză -  tip de relație (conviețuire) obligatorie dintre două sau mai multe organisme în urma căreia trag foloase ambele. În lipsa unuia dintre organisme existența celuilalt în unele cazuri nu este posibilă (ex. situația lichenilor). Astfel lichenii sunt produsul conviețuirii ciupercilor cu algele, sau ciupercilor cu algelor albastre-verzi (bacterii albastre verzi).

Bacteriile din genul Rhizobium „contaminează” rădăcinile plantelor leguminoase și, prin această simbioză, declanșează formarea nodozităților pe rădăcinile plantei gazdă, ce permit fixarea azotului.

În afară de speciile simbionte ale genului Rhizobium, fixarea azotului se mai realizează și de către alte microorganisme (ciuperci, bacterii).

13))  Rizomul = mănunchi de rădăcini) este o tulpină subterană geofilă, simplă sau ramificată, de obicei cărnoasă, cu noduri și internoduri, la plantele erbacee perene, lipsită de clorofilă și piloriză, uneori cu frunze rudimentare (scvame), în formă de solzi. Rizomul este foarte important în viața plantei, servind la depozitarea substanțelor de rezervă și ca organ de înmulțire vegetativă prin muguri terminali sau laterali (de la nivelul nodurilor), din care se dezvoltă axe supraterane care poartă frunze și flori.

de exemple :rizomul la ghimbir sirizom la iris.


TeodorSTP: Mulțumesc!
ebotnari: Cu placere
Alte întrebări interesante